Skal du købe et 3D-TV?

Her alt du behøver at vide for, at holde en 3D filmaften.

Billedet forestiller et par 3D-briller, foran en række af Sonys 3D-TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURIKO NAKAO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange af os har været i biografen og ladet os fascinere af James Camerons nyeste film, Avatar. Udover det modstandsdygtige koncept, gav filmen os en forsmag på hvor flot en film i 3D kan være.

Med 3D-briller, som nok efter manges mening ikke er så fantastisk ”moderigtige”, har vi set spektakulære scener hvor filmen kommer kravlende ud af lærredet. I den ene vilde actionscene efter den anden, raser de blå kæmper på ryggen af flyvende øgler – som tilsidst sætter menneskehedens griskhed på plads.

Denne oplevelse kan du nu også få, hjemme i din egen stue. Der findes mange modeller og mærker på markedet, som understøtter de tre dimensioner. Ved hjælp af nævnte briller og en Blu-ray-afspiller som understøtter 3D, er det hele klar til, at give dig en oplevelse hjemme, som måske kan matche oplevelsen fra biografen.

3D-TV

Panasonic VT20

Først og fremmest kræver det at du har en fladskærm som kan håndtere 3D. Der findes en række modeller på markedet i dag, som kan dette. Modeller med både passive og aktive briller. Der er stor prisforskel på disse briller. Du kan bruge brillerne fra biografensalen på passive modeller og disse er rimelige i pris, i forhold til de batteridrevne aktive briller. De aktive modeller koster som regel fra 700 kroner og opefter. Nogen modeller følger der et eller to par briller med. Et eksempel på dette kunne være LG 47LX950N eller Panasonic TX-P50VT20, hvor der i begge tilfælde medfølger aktive briller.

Du kan både vælge mellem plasma- og LCD-skærme, og vi anbefaler at du minimum går efter en 46 tommer eller større. 3D-effekten bliver bedre, jo større skærm du har.

Blu-ray

Playstation 3

Har du en fladskærm som understøtter 3D, behøver du også en afspiller som kan håndtere formatet. Her findes også flere modeller på markedet. Du kan også bruge spillekonsollen Playstation 3 til at afspille 3D-film.

Dog er udvalget af 3D-film ret så beskedent, men der kommer hele tiden nye titler på markedet.

Nogen af fladskærmene på markedet har også et konverteringssystem som gør, at skærmen kan konvertere sædvanlige 2D-udsendelser, til 3D. Denne funktionen fungerer godt, selv om resultatet ikke er lige så godt som når du anvender Blu-ray. Samsungs topmodel C9005 er et eksempel på en model som har denne funktionen indbygget.

Har du en Viasat-dekoder kan du blandt andet også se Champions League-kampe i 3D. Vi var tilstede da Nordens første direkte kamp i 3D blev sendt.

NB: Husk at du skal bruge et HDMI-kabel mellem produkterne, helst et kabel som understøtter version 1.4.

Således fungerer 3D

For at vi skal kunne se billeder tredimensionelt kræver det et billede til hvert øje. Da vores øjne sidder et par centimeter fra hinanden, bliver de to forskellige perspektiver fra hvert øje sat sammen af hjernen, og således at vi får et syn som gør os i stand til at se dybde og afstand. Det er dette syn som bliver udnyttet af 3D-teknologien. Film som er optaget i 3D bruger et setup, som består af to separate kameraer, der optager filmen for både venstre og højre øje.

De første 3D-briller

I 1950'erne gjorde man forsøg med, at vise film i 3D med briller. Disse briller havde farvefiltre, hvor det ene øje var blågrønt (cyan) og det andet rødt. Over tid blev det ubehageligt at se film med denne teknologi. Der er nok flere som har læst Anders And eller Fantomet med denne type briller.

Dagens biografer er blevet digitale, og således væsentligt nemmere at anvende til 3D.

Brillerne som vi blandt andet benyttede til at se Avatar med, var passive. I praksis blev de to billeder vist fra to forskellige perspektiver. Brillerne har to ulige polariserede glas, som resulterer i at lyset bliver brudt forskelligt på venstre og højre øje (det ene vandret og det andet lodret). På denne måen bliver billedet på venstre side skilt ud til det venstre øjet, og det højre billede til det højre øje. Derfor ser det ud som om at filmen er uskarp, i biografen, uden briller på.

Aktive 3D-briller

3D-teknologien, som er i mange af dagens fladskærme, bruger aktive briller for at vise 3D. Disse briller filtrerer aktivt de to ulige billeder som vises på skærmen, via en infrarød overførelse mellem brillerne og skærmen. Prismæssigt er disse briller væsentlig dyrere end biografbrillerne vi benyttede under Avatar, hvilket er en af grundene til at vi ikke får aktive briller at se i biografen. De aktive briller lukker altså lyset på det venstre øje, når billedet er ment for det højre øje, og omvendt. Denne operation udføres utrolig hurtigt, således at øjnene ikke opfatter denne lukkemekanisme.

Ulemper ved 3D

Før du eventuelt bestemmer dig for at købe 3D udstyr, er der et par ting du skal være klar over. 3D fungerer som nævnt ved at fladskærmen spiller dit syn et pus, og har du problemer med synet, vil du højest sandsynligt ikke få nogen glæde af 3D. Derfor kan det være smart at tage en tur i butikken for at teste effekten med brillerne på, før du bestemmer dig.

En anden ting kunne være om du for eksempel har inviteret vennerne på fodbold i 3D, og uventet dukker der en sidst mand op, du ikke har briller til, hvad gør han så? Sørger for at mad- og drikkebeholdningen forbliver passende? Løsningen bliver i stedet at skifte tilbage til standard 2D-mode.

Hvad synes du om 3D? Diskuter i forummet.

Læs også: Penthouse 3D til Europa
Læs også:
Kom bag om 3D-satsningen hos FCK

Denne artikel stammer fra Berlinske Media's norske søster-site, audiovisuelt.no.
Oversat af Alexander Almegaard.