Silk Road er genopstået på det mørke net

Det var ventet, at en ny aktør ville indtage pladsen på »the dark web«, efter det lykkedes FBI at lukke for Silk Road, der er berygtet for handel med ulovlige stoffer. Nu har flere teknologimedier spottet Silk Road 2.0.

Aktører på »the dark web« er ifølge flere teknologimedier nu klar med verison 2 af Silk Road, den berygtede markedsplads for handel med ulovlige stoffer, der blev lukket ned for en måneds tid siden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da den berygtede handelsplads for ulovlige varer som narkotika Silk Road for nylig blev lukket ned, efter at det lykkedes FBI at anholde tjenestens påståede bagmand, gik der kun kort tid, inden der begyndte at florere forlydender om, at andre aktører var klar til at overtage den ledige plads på nettet.

Og nu meddeler flere internationale teknologimedier om Silk Roads tilbagevenden på den del af internettet, der kaldet »the dark web« - eller det mørke net. Teknologimediet Techcrunch har tirsdag eftermiddag amerikansk tid registeret en ny hjemmeside, der betegnes som Silk Road 2.0 på »Tor-netværket«, der er et netværk udviklet at kunne foretage hemmelig kommunikation og anonym surfing på nettet.

Den nye hjemmeside har mange sammenlignelige detaljer med den tidligere, nu lukkede hjemmeside, skriver Techcrunch, der dog henviser til, at der ikke er nogen informationer om, hvem der reelt står bag siden, selvom tidligere aministratorer på Silk Road har hævdet, at de var på vej med en ny af slagsen.

Ifølge teknologimediet Wired, der ligeledes har kigget nærmere på den nye Silk Road 2.0 har den samme logo og er udformet i samme design som den oprindelige Silk Road.

Selvom der siden lukningen af den har været flere forlydender om nye, der stod klar til at indtage pladsen som den mest eftertragtede af slagsen, tegner den nye version 2.0 ifølge Wired til at være bedst sammenlignelig med den gamle.

Silk Road-krimien

For en måneds tid siden lykkedes at lukke ned for den oprindelige Silk Road, da FBI anholdt den påståede bagmand bag tjenesten. Den historie udviklede sig efterfølgende til lidt af en krimi med anklager, der angiveligt rummer to forsøg på lejemord. Allerede kort tid efter holdt andre aktører fra »the dark web« sig ikke tilbage fra at markedsføre, at de er klar med en aftager.

Selvom Silk Road formentlig var den mest omtalte og berygtede, er det ifølge britiske The Guardian ikke den første af sin slags, der er blevet skabt bag på det hemmelige internet - og vil formentlig hurtigt blive erstattet af en ny aktør.

»Silk Road vil næsten helt sikkert blive erstattet af en kopi, ligesom det har været tilfældet i sager med markeder, hvor der er blevet handlet ulovlig med eksempelvis kreditkortoplysninger. Den slags steder er blevet lukket gennem tiderne - og meget, meget hurtigt blevet erstattet af andre,« har Rik Ferguson, vicedirektør for sikkerhedsanalyse hos IT-sikkerhedsvirksomheden Trend Micro vurderet over for britiske The Guardian.

Der findes allerede sider i stil med Silk Road, som kun kan tilgås via det såkaldte »Tor-netværk«, der er udviklet til at kunne foretage hemmelig kommunikation og anonym surfing på internettet.

Det foregår ved, at brugernes data bliver krypteret og udvekslet via et netværk af servere, som den enkelte brugers computerforbindelse automatisk skifter imellem ligesom IP-adressen skifter tilsvarende.

Dermed er netværket blevet anvendt af brugere, der kæmper for at beskytte privatlivet på internettet, men eksempelvis netop også blevet sat i forbindelse med ulovligheder.