Sig Jolla til din mobiltelefon

Nokias roste - men skrottede - software genopstår i en helt ny smartphonetelefon, som tidligere Nokia-medarbejdere står bag.

De nye Jolla-telefoner ligner umiddelbart den meget roste Nokia N9-telefon, som blev den eneste med styresystemet MeeGo, som nu kører videre under navnet Sailfish. Foto: Jolla Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række tidligere Nokia-medarbejdere er klar med den første mobiltelefon, der kører på et helt nyt - og alligevel kendt - styresystem, som nu tager konkurrencen op mod Google og Apple.

Jolla-telefonen, som kunne købes fra 27. november, anvender styresystemet Sailfish men er open source-software, der bygger på Linux, og derfor kan de fleste småprogrammer/apps fra Googles Android-styresystem også bruges på Jolla-telefonen.

Endnu er Jolla for de udvalgte og er allerede udsolgt. Der er i første omgang kun produceret 450 styk, og de fleste af dem er forudbestilt, men der er kommet titusinder af forudbestillinger til de næste leverancer. Jolla, som også er navnet på selskabet bag telefonerne, har en aftale med et finsk teleselskab og forhandler lige nu med et britisk om også at komme ind dér. Der er kommet forudbestillinger fra 136 lande, og Jolla planlægger at sælge i resten af Europa og i Kina i 2014.

Klar til 4G/LTE

Den første telefon er tænkt som et såkaldt referenceprodukt for at vise, hvad selskabet kan levere.

Jolla-telefonen, som har en skærm på 4,5 tommer og indeholder en tokernet Qualcomm-processor, en gigabyte arbejdshukommelse og 16 gigabyte lagerplads, koster 399 euro (2.900 kroner). Den kan også køre på de nye 4G-/LTE-supermobilnet og har indbygget kamera med otte megapixler i opløsning bagpå og 1,3 megapixler fortil. Den berøringsfølsomme skærm adskiller sig fra Android- og iOS-telefoner og styres på en anderledes måde. Ifølge en af stifterne, Marc Dillon, er meningen at gøre det let at bevæge sig frem og tilbage uden knapper. Man kan bevæge fingrene fra kanten af skærmen eller fra midten af skærmen for at styre telefonen.

Jolla bygger på MeeGo, et fælles styresystem, som Nokia og chipgiganten Intel lancerede i februar 2010 som deres bud på et helt nyt og moderne styresystem, som ved fælles hjælp skulle spredes til hele verden. Jolla-folkene har videreudviklet og forfinet MeeGo, som altså nu hedder Sailfish.

Skrottet efter blot én telefon

Nokia nåede kun at lancere en enkelt telefon med MeeGo, den anmelderroste N9, inden den nye Nokia-ledelse skrottede den hidtidige strategi og kastede sig i armene på Microsoft for at producere Windows Phone-telefoner. Det blev så til Lumia-serien, hvis første model først kom på markedet ni måneder senere.

Siden har Nokia kæmpet for overhovedet at bevare fodfæstet på mobilmarkedet. I juli-september solgte Nokia, som er verdens største producent af Windows Phone-telefoner 8,8 millioner Lumia-telefoner. Windows Phone har en beskeden andel af mobilmarkedet, der domineres aldeles af telefoner med Googles Android (omkring 80 procent) med Apples iOS som lillebror (under 14 procent).

Hård kamp i vente

Derfor tror analytikere også, at Jolla skal kæmpe hårdt for at gøre sig gældende. Der er dog næppe tvivl om, at Jolla hurtigt kan få en solid base i hjemlandet Finland, hvor sorgen over Nokias styrtdyk er betragtelig, især oven på salget til Microsoft, der overtager hele Nokias mobildivision i løbet af 1. kvartal 2014.

»Et af de større problemer, som de har, er at tiltrække udviklere. Det synes usandsynligt, at Jolla vil sælge i store mængder. Det er et udstillingsvindue for at vise, hvad platformen kan levere. Det største, som de har, er den brugeroplevelse, som de har bygget, altså brugerfladen,« siger Rihard Windsor, analytiker hos Radio Free Mobile, til nyhedsbureauet Bloomberg.

En af Jollas største investorer er Express Fortune fra Hongkong, en del af China Fortune Holdings, som 18. februar købte 6,25 procent af aktierne i Jolla. Det er ellers Jollas stiftere, som ejer størstedelen af aktierne.