Sidste øjebliks guide til hårde julegaver

Hvis du her i sidste øjeblik mangler gaveidéer til juleaften så fortvivl ej. Denne guide hjælper dig nemlig godt på vej mod den perfekte gave - til din computer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det ikke lige er gået op for dig endnu, så er julen altså lige rundt om hjørnet. Hvad enten du bryder dig om tidens traditioner og det gavehysteri, der følger med, så kan du i det mindste benytte anledningen til at købe lidt nye gadgets - enten til dig selv, en ven eller kæresten.

Heldigvis findes der mange billige dimser derude. Vi lister her en række idéer op, der alle koster mindre end 1.000 kroner - og i de fleste tilfælde under 500. Så har du brug for ekstra gaveønsker eller -idéer, så læs med nedenunder.

Musemåtte


Razer Goliathus-musemåtte. Foto: Razer

Lad os begynde helt fra bunden med lidt luksus til musen. Computeren er en vigtig del af rigtig manges hverdag, men den gør ikke meget nytte uden lidt tilbehør. Blandt det billigste tilbehør, du kan købe, er en god musemåtte.

Lige nøjagtig hvilken slags musemåtte, du ønsker, kommer helt an på personlige præferencer samt hvilken slags mus, du har. Vores erfaring er dog, at du bør gå efter blødt materiale, hvis musen er lille og let - som Roccat Savu - mens hårde musemåtter kan passe bedre til dig med en tung mus som for eksempel Mad Catz R.A.T. 9.

Prisen for en god musemåtte varierer fra 50 kroner og helt op til 300 kroner. De kommer i alle slags former, farver, størrelser og af diverse materialer, så her gælder det om at holde tungen lige i munden, når du vælger, hvilken måtte, du ønsker dig.

Musebungee


Razer Mouse Bungee. Foto: Razer

Et andet stykke tilbehør til musen er en såkaldt "Bungee". Dette er en lille sag, der holder kablet til musen, så du slipper for, at det snor sig ind i andre ting eller falder ned af skrivebordet og dermed trækker i musen. Det er uden tvivl et nicheprodukt, men når du først er ude efter tilbehør, så bliver dette hurtigt et uundværligt produkt - særligt for gameren, der er afhængig af, at musen opfører sig nøjagtig, som den skal.

Der findes flere alternativer at vælge mellem her, og priserne er nogenlunde ens. Hvis du bare er ude efter en dims til at holde musekablet på plads, så kan du nøjes med omkring 150 kroner. Her har både Razer, Geil og Corsair produkter at byde på, og de gør mere eller mindre nøjagtig det samme.

Hvis du vil kombinere behovet for en musebungee med flere USB-udgange, kan du tage et kig på Roccat Apuri, der byder på både bungee-funktionaliteten og fire USB-udgange foran. Denne koster dog lidt mere end konkurrenterne, da du må af med omkring 250 kroner for denne.

USB-pinde


Tre forskellige USB-pinde. Foto: Hardware.no

Disketter og CD'er er SÅ 1999. Selv om en DVD-skive måske er ganske billig for tiden, så er der alligevel ingenting, der slår en hukommelsespind, når det kommer til brugervenlighed og ydelse. Nu er prisen på 32 GB-pinde tilmed begyndt at falde til en utrolig god pris, og det bør være noget enhver kan bruge.

Vi har testet en 32 GB-USB-pind ved navn Patriot Supersonic Rage XT, og den imponerede med god ydelse og kvalitet til en lav pris.

Linux-bog


Ubuntus officielle lærebog. Foto: Ubuntu

Hvis din interesse for Linux er stigende, eller du har lyst til at inspirere nogen til at øge deres kendskab til den mest populære Linux-distribution, så kan denne Ubuntu-bog være en rigtig god idé.

Den officielle Ubuntu-bog kommer i en ny udgave hver gang der frigives en ny version af styresystemet, så her skal du ikke være bekymret for, at du læser forældet og ubrugelig information.

Bogen er velegnet til nye brugere, der ønsker at afprøve Ubuntu og se, hvordan det fungerer, og aktive Ubuntu-brugere, der vil lære lidt mere om systemet, samt for eksperterne, der vil tage skridtet op til "Power User"-status ved at vide ALT om Ubuntu.

Både Adlibris og Saxo har bogen på lager til lidt over 200 kroner, men det skal gå hurtigt, hvis den skal nå frem inden jul. Til gengæld er den også tilgængelig som e-bog - for eksempel til Kindle.

Gavekort til Steam


Gaveknappen på Steam. Foto: Steam

Hvis du er på desperat jagt efter en gave i absolut sidste sekund, så kan dette være en strålende nødløsning. Et gavekort til et spil på Steam er langt bedre end en upersonlig plovmand i et julekort. Derudover giver du samtidig et gavekort til en af de mest populære softwareportaler.

Steam er udviklet af spilselskabet Valve, der står bag legendariske titler som Half Life, Team Fortress, Counter Strike og Portal. Ud over sine egne titler forhandler Steam også hundredvis af andre både store og små spil, der er tilgængelige til en god pris.

For at købe et spil og give det som gave på Steam, skal du først oprette en Steam-konto. Registreringen og købet kan foretages på deres hjemmeside. Prisen varierer fra spil til spil, men du finder næppe noget, der koster mere end 400-450 kroner.

Mus


Razer Taipan. Foto: Razer

Hvis du har et prisloft på tusind kroner, så er en mus måske lige i øjet. Der er næsten ingen mus, der koster mere end 1.000 kroner, og hvis du rent faktisk formår at finde en med et firecifret prisskilt, så kan vi næsten garantere dig, at den ikke er det værd.

Vi har testet mange gode mus i år, og næsten alle vil passe fint til dit skrivebord. Du kan gå efter arvtageren til den klassiske MX518, Logitech G400, den nye Razer-konge Taipan eller måske en lidt tungere mus i form af Mad Catz Cyborg R.A.T. 9. Disse får du til henholdsvis 250, 550 og 700 kroner, så prisforskellen er til at få øje på.

Vandkøler


Corsair H-55. Foto: Corsair

Næste produkt på vores liste er et lukket vandkølingsæt. Vandkøling er ikke længere noget, der behøver være så kompliceret, og så længe det er et lukket sæt, så slipper du for at at rode rundt med vand, afmontering samt opfyldning af vandtanken. Det eneste, du skal gøre, er at sætte den på processoren, hægte den på viften i kabinettet og vupti: så har du en velfungerende og lækker vandkøler til i hvert fald ét komponent i din computer.

Der findes flere slags lukkede vandkølingsæt. Den mest populære serie kommer fra Corsair, hvor den nyeste model hedder Corsair H 55. Sættet koster i underkanten af 600 kroner og er et fint stykke tilbehør til en hvilken som helst stationær PC.

Ønsker du lidt mere fut på vandkølingen, kan du, hvis du har plads i kabinettet, gå efter storebroren H100i. Den koster 200 kroner mere, men så får du også en mere solid og koldere køling end fra den mindre H-55.

SSD


Samsung 830 SSD. Foto: Samsung

En anden ting, du kan proppe ind i din computer, er en SSD-harddisk, som er den bedste opgradering, du kan foretage, og samtidig er det utrolig enkelt at skifte til SSD.

Det er vanskeligt at sige, hvilken SSD, du bør vælge, da alle har forskellige ting at byde på. Vi mener dog, at en sikker vinder, der fungerer godt til langt det meste, er Samsung 830 på 128 GB. Denne kan du få for omkring 700 kroner.

Tastatur


Microsoft Mobile Wedge-tastatur. Foto: Microsoft

Tastaturer kan fås i mange forskellige former, og ikke alle er rettet mod samme slags brug. Uanset hvilket tastatur, du er ude efter, kan det være en fantastisk gave at ligge under juletræet.

Microsoft lancerede for nylig et smidigt og lille tastatur, der er velegnet til både PC'en i stuen og de små Windows 8-tavler, der er i færd med at invadere markedet. Wedge Mobile Keyboard går for omkring 4-500 kroner og har tilmed et medfølgende låg, du kan sætte på, når du ikke bruger det.

Hvis du skriver mere, end du spiller, bør du gå efter mekaniske tastaturer med Cherry MX-Blue-taster. De største navne på det internationale marked for skribenter er Filco og Das Keyboard, men ingen af disse er umiddelbart tilgængelige gennem danske distributører (og dermed med dansk/nordisk layout). Derfor kan det måske betale sig at gå efter et tastatur målrettet gamere i stedet, og vælge de taster, der passer bedst til dig.


Razer BlackWidow Ultimate. Foto: Razer

Til skribenter er for eksempel Razer BlackWidow Ultimate og Qpad MK-80 tilgængelige med Cherry MX-Blue-taster. Hvis du i stedet er ude efter et tastatur til gaming, så bør du tjekke Qpad MK-85, der leverer en herlig tasteoplevelse med Cherry MX-Red-taster.

Prisen ligger på henholdsvis 750 kroner for Blackwidow og 900 kroner for de to Qpad-tastaturer.

Skærmkalibrering


Spyder 4 Express. Foto: Spyder

En skærm er selvfølgelig en vigtig del for alle, der bruger en computer, men for under 1.000 kroner er der ikke mange at vælge mellem. Det du så i stedet kan købe er et skærmkalibreringsværktøj, der gør din skærm et hak bedre.

Når vi tester PC-skærme bruger vi et værktøj kaldet Spyder, som nu er kommet i en fjerde udgave. Det er utrolig nemt at bruge, og på bare et par minutter måler den farveindstillingerne på din skærm, inden den kommer med et automatisk forbedringsforslag. Du kan så vælge, om du ønsker at gøre brug af dette forslag.

Der er utrolig få skærme, der er korrekt indstillet fra fabrikken af, så dette er et værktøj, der faktisk er relevant for langt de fleste skærme.

Headset


Corsair Vengeance 2000. Foto: Corsair

Hvis du fortsat er interesseret i flere spilgadgets til under juletræet, så er headset altid et godt valg. Lyd bør aldrig undervurderes, og mange af de store tilbehørsproducenter er de seneste år begyndt at satse hårdt på headset til gamere.

Hardware.no har testet flere headset den seneste tid målrettet gamere. Den største forskel på headset til spil og almindelige musikhovedtelefoner er ofte et større fokus på høje smæld i de lavere registrer (vi ønsker som gamere trods alt at høre eksplosioner og andre buldrende lyde), mens stemmer skal fremgå klare og tydeligt, mens man spiller. Et godt musikheadset leverer normalt et mere jævnt lydniveau og en bedre lydkvalitet, men du kommer hurtigt til at savne en mikrofon og småting som mikrofondæmpning og volumenkontrol på selve headsettet.

Hvis du ønsker et headset til gaming med så god en lyd som mulig, anbefaler vi et Tritton 720 headset. Dette produkt kan købes for omkring 1.000 kroner i de fleste butikker, men er du heldig, kan du finde det endnu billigere.


SteelSeries Siberia V2. Foto: SteelSeries

Hvis du vil slippe for kabler uden at gå (for meget) på kompromis med lyden, kan du prøve Corsair Vengeance 2000, som er forholdsvis billig (ca. 725 kroner). Dette er et headset, som vi sætter stor pris på.

Andre relativt billige headset er den moderne klassiker fra SteelSeries, Siberia V2, eller Logitech G35. De ligger på henholdsvis 400 og 600 kroner, og er begge velegnet til gaming.

Læs også: Her er de perfekte mobiler til under juletræet

Læs artiklen på hardware.no

Oversat og redigeret af Janus Bødker.