Sidste minuts-robot hjælper dig gennem døden

Nu er der ingen, der behøver at dø alene.

Last Moment Robot hjælper døende gennem de sidste minutter, når den menneskelige kontakt udebliver. Foto: Dan Chen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig, at du ligger på dit dødsleje. Ingen af dine nærmeste har mulighed for at være der, og personalet på sygehuset har for travlt til at kunne give dig omsorg i dine sidste minutter. Vil du i dette tilfælde foretrække at få selskab af en robot frem for at dø alene?

Uanset hvad du svarer, så findes robotten, der er designet til at trøste døende personer, allerede. »Last Moment Robot« står ved siden af sengen og stryger patienten nænsomt på armen, mens den siger følgende:

»Jeg er Last Moment Robot. Jeg er her for at hjælpe og vejlede dig gennem dine sidste øjeblikke på Jorden. Jeg beklager, at familien og vennerne ikke kan være sammen med dig lige nu, men du skal ikke være bange. Jeg er her for at trøste dig. Du er ikke alene, du er sammen med mig. Din familie og dine venner elsker dig højt. De vil huske dig, efter du er gået bort.«

Skaber placeboeffekt

Robotten skaber et dystert fremtidsbillede af en verden, hvor menneskelig kontakt erstattes af surrogater. Men manden, der udviklede robotten, ser også positive sider ved teknologien.

»Robotten bliver en du kan stole på. Den kan give dig en "placeboeffekt" af trøst,« siger Dan Chen til teknologi-hjemmesiden Cnet.

Publikum har kunnet opleve det foruroligende kunstværk på udstillingen »Last Moment Hospital« ved Brown University Science Center i USA tidligere på året.

Både behageligt og ubehageligt

Når en patient lægges i sengen, og robotten aktiveres, lyser LED-displayet op med ordene »Detecting end of life«. Efter et stykke tid begynder den mekaniske arm at stryge personen op og ned ad armen, hvilket mange besøgende, ifølge Chen, finder både behageligt og ubehageligt på samme tid. Stemmen er lagt ind på forhånd, men den kan gøres mere personlig ved at tilføje patientens navn.

»Dødsprocessen er normalt det mest sårbare øjeblik i menneskers liv. Her søger man menneskelig kontakt. Denne installation stiller spørgsmål ved kvaliteten af intimitet uden menneskelighed,« siger opfinderen.

Chen, der er både kunstner og ingeniør, har skabt en serie af maskiner, der efterligner menneskelig, social opførsel. Blandt hans andre opfindelser er en krammerobot, en male-som-en-kat-maskine samt et apparat, der klapper dig på skulderen og siger, at alt nok skal gå.

I videoen nedenunder kan du se robotten i aktion:

Læs også: Denne robot rydder op efter dig

Læs artiklen på teknofil.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.