Sidste dødsstød til Nokia-succes

Mobilproducenten Nokia strategi om at satse på Windows Phone betyder nu også, at der lukket for tilgang af nye apps og opdatering til de eksisterende i selskabets app-butik Nokia Store.

Den sidste Nokia-smartphone udstyret med en Symbian-platform blev produceret i sommer. Det var en Nokia 808 Pureview, som her blev fremvist i februar 2012 af Nokia-topchefen Stephen Elop. Arkivfoto: Gustau Nacarino / Reuters / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GUSTAU NACARINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slut med nye apps - og opdateringer til de eksisterende for den del af mobilfolket, der ejer en Nokia-model med styresystemerne Symbian eller Meego.

Sådan bliver det fra 1. januar 2014, hvor mobilproducentens app-butik Nokia Store ikke længere er åbne for nye apps til de to styresystemer og heller ikke længere vil gøre det muligt at levere opdateringer til de eksisterende apps.

Dermed giver Nokia mobilstyrestystemet fra Symbian, der engang var verdens største, hvad der beskrives som det sidste dødsstød til Symbian, efter af selskabet allerede i 2011 meldte ud, at det ville satse på Microsofts Windows Phone i fremtiden. Dengang lød det, at selskabet fortsat ville benytte Symbian, men blev hurtigt efterfulgt af forventninger om, at det ville blive faset ud i 2013.

Orientering til app-udviklere

Nokia har orienteret selskabets registrerede udviklere af apps til Symbian og Meego om, at de har tre måneder til at levere de sidste opdateringer til eksisterende apps og per nytår ikke længere kan indlevere nye applikationer eller opdateringer til de nuværende. Det skriver teknologinyhedsmediet ZDnet på baggrund af en e-mail sendt fra Nokia til selskabets registrerede udviklere.

»Hvis du har Symbian- eller Meego-indhold i Nokia Store, vil det fortsat være muligt for kunderne at downloade det, og du vil fortsat kunne modtage rapporteringer om download og indtægter samt udbetalinger for downloads af dit indhold. Fra 1. januar 2014 vil du dog ikke længere kunne levere nyt indhold eller opdatere eksisterende indhold til Symbian og Meego,« lyder det ifølge ZDnet i orienteringen til app-udviklerne.

Fokus på »Asha« og Windows Phone

Ifølge mobilnyhedssitet Mobile News oplyser Nokia, at selskabet i stedet vil fokusere den fremtidige support og investering i nyt indhold til de såkaldte »Asha«-modellerne, der er billigere modeller tiltænkt udviklingslandene, og Windows Phone.

»Med de voksende mængde af forretningsmuligheder på Asha og Windows Phone-platforme har vi gennemgået vores udviklingsprogrammer for at undersøge, hvordan vi kan optimere vores support og investeringer i nyt indhold til Asha og Windows Phone. Over de kommende måneder vil vi omforme vores aktive udviklingssupport væk fra Symbian og Meego,« oplyser Microsoft ifølge Mobile News.

Dermed siger den finske mobilproducent Nokia endnu et farvel til Meego-software, der oprindeligt blev udviklet i et samarbejde med amerikanske chipproducent Intel og nåede at udkomme i en mobil, Nokia N9 - og endnu et farvel til Symbian-styresystemet, der af flere teknologimedier bliver beskrevet som det sidste dødsstød. 

I sommer blev den sidste Nokia-smartphone udstyret med Symbians styresystem sendt fra Nokia-fabrikken som et led i en strategi, hvor Nokia i stedet har valgt at satse på Microsofts styresystem Windows Phone.

Den sidste Symbian-smartphone blev kameramobilen Pureview 808, hvor af den sidste af slagsen blev produceret i sommer. Den kom i 2012 og var i høj grad opsigtsvækkende på grund af sit kamera med en opløsning på hele 41 megapixler

Allerede i begyndelsen af året oplyste Nokia i regnskabet for fjerde kvartal 2012, at det ville blive den sidste af slagsen med Symbian-styresystemet, selvom det i det kvartal solgte 2,2 millioner af dem.