Seks apps til dine nytårsforsætter

Holde op med at ryge Smide nogle kilo. Begynde at træne. Nogle nytårsforsætter er mere almindelige end andre, og heldigvis kan du finde hjælp i din smartphone.

Næsten uanset hvad dit mål er, findes der en app, der kan hjælpe dig lidt på vej Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet januar - sæson for Nuporeklamer, løbesko og nikotintyggegummi og alskens andre hjælpemidler, der skal hjælpe danskerne med at holde sig på dydens smalle sti, selv om smøger, sportslagkager og sofaen lokker inciterende.

Det er med andre ord blevet nytårsforsætternes tid, og hvis du har sådan et, er du langt fra alene - især hvis du enten prøver at tabe dig, droppe smøgerne eller bare gerne vil i gang med at løbe.

B.dk er jo vanen tro i læsernes tjeneste, og derfor har vi samlet en lille buket af apps, der kan hjælpe dig gennem dine løfter.

To løbeapps

Endomondo: Løb dansk!

Hvis du vil i gang med at træne, er der utallige muligheder til smarpthonen. Denne skribent er selv meget glad for det danskudviklede Endomondo, der er en slags Facebook for motionister - og hvor man kan have venner, deltage i konkurrencer og lave små udfordringer for sig selv.

Endomondo består af to dele. Dels er er den app, man kan hente til sin smartphone og dels er der en webtjeneste, der måske er den mest udbyggede på sit felt. Appen findes til massevis af mobiler, også tudsegamle smartphones, og dens primære funktion er at bruge mobilens GPS og dataforbindelse til at holde styr på din rute, dit løbetempo og flere andre data om dig.

Under brugen lægger mobilen disse data op på Endomondos webtjeneste, hvor du senere kan hente udførlige statistikker, blive venner med andre motionister og følge din egen udvikling. Endomondo knopskyder hele tiden med nye tiltag og kan nu eksempelvis integreres med Withings trådløse badevægt, så du kan følge med din vægtudvikling og fedtprocent sideløbende med dine træningsdata.

Endomondo er gratis, men findes også i en premiumudgave, der koster lidt penge - og faktisk er tjenesten så vanedannende vellykket, at den i sig selv kan motivere en til hoppe i løbeskoene, selv på en kold, mørk januaraften.

Tjenesten duer også med dit GPS-løbeur, men her må du selv manuelt uploade dine data, når du kommer hjem.

Besøg Endomondo her

iPhone, Android, Windows Phone, Symbian m.fl.

Runkeeper kan også

Herhjemme er Endomondo stort, men appen er dog langt fra den eneste app, der bygger på ideen om at kombinere noget smartphone-GPS-agtigt med noget socialt og et website. Flere andre har fået fået samme idé, og en af de mest kendte er Runkeeper, der både fås i en pro og en gratis udgave.

Runkeeper virker i store træk på samme måde som Endomondo, omend med et lidt anderledes udtryk, og mens Runkeeper ligeledes virker med GPS-løbeure som Garmins og Polars, virker appen dog kun med iPhone, Windows Phone og Android-mobiler. Det betyder også, at måske kan risikere at skulle skifte træningsapp og træningsunivers, hvis du for eksempel senere køber en Windows Phone-mobil eller en af Nokias Symbian-mobiler.

Til gengæld er Runkeeper pro gratis resten af januar, ifølge selskabets blog. Runkeeper kan besøges her.

Android, iPhone, Windows Phone

To rygestop-apps

Kvit smøgerne med Lance

Den tidligere konge af Tour de France, Lance Armstrong, var for år tilbage døden nær af testikelkræft, som bredte sig i hele kroppen, inden cykelstjernen reagerede og gik til lægen. Lance Armstrong overlevede med nød og næppe og har nu stiftet fonden Livestrong, der skal anspore andre til at leve sundt og forhåbentlig undgå kræft.

Fonden kendes fra de gule plasticarmbånd, mange gik med for nogle år siden - og Lance Armstrongs Livestrong-fond har sågar en særlig kollektion af Nike-sportstøj med gule striber hist og her.

Og nu laver de altså også apps - i dette tilfælde en app, der skal hjælpe rygerne af med deres last.

Appen findes endnu kun til iPhone, men iPhone-ejerne kan så til gengæld glæde sig over, at den dels er gratis og dels giver en række mulighed for statistikker og skræddersyede afvænningsprogrammer, tilpasset den enkeltes årsager til at kvitte smøgerne.

Livestrong MyQuit Coach findes her - og Livestrong kan besøges her

Kun iPhone

....eller med Allen Carr

Allen Carr, der i øvrigt døde af lungekræft i 2006, står bag en af de mere succesfulde rygestopkoncepter i form af Easyway-kurset, der også findes som selvhjælpsbog med titlen 'endelig ikke-ryger'.

Og som det sig hør og bør, findes det kommercielle koncept også som app, der koster 18 kroner - betydeligt mindre end en pakke cigaretter.

Appen er produceret af selskabet Gameloft der normalt laver spil, og derfor har appen også et markant udtryk med lidt småspil og statistikker. Appen kan ikke det samme som kursets positive hjernevask, men i sammenligning med prisen på en pakke cigaretter kan den hurtigt vise sig at være en god investering.

Appen findes til både iPhone for 18 kroner og en mindre udgave til Nokias Symbian, hvor den kun koster otte kroner.

iPhone, Symbian

Hvis du vil tabe dig

Lose It !

En af de højest ratede vægttabs-apps i Apples App-store er Lose It!, der hører til blandt den store skare af apps, hvor man skal taste ind, hvad man spiser, og hvor meget man bevæger sig. Disse - og en del andre data - bruger Lose it! til at estimere, om man er i plus eller minus på dagens kaloriebudget, og dermed også, om man skylder en løbetur eller måske skulle droppe vin til maden.

Lose it! er ikke blot en app, men også en webtjeneste, hvor man kan få adgang til et væld af data om ens fremgang - og så er der i øvrigt også en social dimension, idet man kan finde venner på Lose it! og løbende følge med i, hvordan det går dem, og samtidig kan de følge med i dit fremskridt.

Lose Its detaljeringsgrad er også appens svaghed, for hvis man vil have noget ud af den, skal man dels veje al sin mad og dels være god til at vælge de rigtige kategorier.

Blandt nyere funktioner er stregkodescanning af madvarer, hvilket er en innovativ funktion, der der dog ikke nødvendigvis virker i Danmark.

Appen er gratis og findes til både iPhone og Android - og har webtjenesten er her

iPhone, Android

Nokia Wellness Diary

Den gamle konge af smartphones kan også være med og står bag den meget brugbare app, Nokia Wellness Diary, der dog kun virker på Nokias egne Symbian-mobiler af nyere dato.

Her er der tale om en app, der bryder lidt med normen blandt sine tilsvarende konkurrenter. I Wellness Diary er tanken nemlig ikke, at man skal måle og veje og have detaljerede kalorieregnskaber, og tilsvarende detaljerede outputs.

Derimod er den grundlæggende tanke, at selvovervågning er vejen frem, og appen er bevidst holdt utroligt simpel, så man ikke kløjes i den på meget kort tid. Således kan man vælge en række mål for, hvad man vil spise på en dag - for eksempel seks stykker frugt og grønt eller seks portioner fuldkorn. Tilsvarende med hvor meget motion man går efter på en uge, og hvor mange genstande man vil drikke. Ud fra ens indtastninger får man serveret simple grafer og gennemsnit over de sidste dage - og dertil løbende tips.

Appen er ved første øjekast meget simpel, ja, næsten banal. Men simpliciteten betyder, at man faktisk kan overskue at bruge den, og at det ikke bliver en uoverkommelig opgave at taste ind, hvad man har spist, drukket, løbet, vejet, røget eller stresset på en dag.

Wellness Diary kan findes her

Kun til Symbian

<BR>

INFOshop: Her anmelder vi apps med mange muligheder