Seks af ti med mobil går på nettet

Mobilen bliver stadig brug til at tale i og til at sende SMS, men med udbredelsen af smartphones er det i dag seks af ti danske mobilbrugere, der går på nettet fra dem.

Mobilen bliver stadig brug til tale, men efter flere har fået smartphone over de seneste fem år, er det i dag seks af ti danske mobilbrugere, der går på nettet fra mobilen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Iris / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På fem år er antallet af danskere, som bruger internettet på deres mobiltelefoner, steget markant. Den udvikling er blevet drevet af udbredelsen af smartphones, der netop har vænnet danskerne til, at de kan bruge internettet, når de lige passer ind hos dem.

I dag er det 63 procent af alle 16-74-årige mobilbrugere, der går på internettet via deres telefon. I 2008 lå andelen på blot ni procent, viser nye tal fra Danmarks Statistiks rapport »IT-anvendelse i befolkningen 2013«.

Mens smartphones i høj grad har vundet udbredelse, efter teknologigiganten Apple sendte sin første iPhone på markedet i 2007, findes der i dag et hav af smartphone-modeller. Og i dag er det således seks ud af ti danskere, som bruger internettet på mobilen.

Blandt de 16-89-årige, som i dag har en smartphone, er det muligheden for at læse og sende e-mail herfra, der er den mest udbredte anvendelse af netadgangen. Det er 75 procent af dem, som anvender e-mail fra mobilen.

Den næstmest anvendte aktivitet, der bliver understøttet af netadgang på mobilen, er brugen af sociale medier. Ifølge Danmarks Statistik er det 63 procent, som bruger deres smartphone til at anvende sociale medier. En af de aktiviteter, der i høj grad har vundet udbredelse over det seneste par år på mobiltelefonerne, er brugen af netbank.

Andelen af danskere, der tilgår netbanken på mobilen, er ifølge Danmarks Statistik firedoblet siden 2011 og ligger nu på 26 procent af mobilbrugerne i aldersgruppen 16-89 år.

Næsten alle danskere har i dag en mobiltelefon, mens andelen for aldergruppen 16-24 år ligger på 98 procent, er det 70 procent af de 75-89 årige, som er mobilbrugere. Den største andel findes i aldersgruppen 35-44 år med 99 procent.

Ni af ti sender sms, der ifølge Danmarks Statistik fortsat er den mest udbredte mobilfunktion ud over at tale i telefonen, mens det at tilgå internettet fra mobilen er den aktivitet, der kommer lige efter sms.

Det er i høj grad mænd, der anvender mobiltelefonen til andet end at tale. Lidt flere end hver anden mandlig mobilbruger anvender den til personlig navigation, mens det gælder for fire ud af ti kvinder.

Mænd er ligeledes lidt mere flittige end kvinderne til at hente apps til deres smartphones. Det gør 53 procent af de mandlige mobilbrugere, mens andelen for kvinder ligger på 46 procent.

Når det gælder brugen af internettet generelt, også altså også fra den traditionelle computer derhjemme eller på kontoret, viser tallene fra Danmarks Statistik, at 84 procent af danskerne mellem 16 og 74 år er på nettet dagligt eller næsten dagligt.