Se spektakulære Saturn

NASA har frigivet de hidtil største og klareste billeder af planeten Saturn og dens ringe.

For at skabe det store og imponerende billede har rumsonden Cassini taget 320 billeder af planeten tilbage i juli over et tidsspænd på fire timer. Ud af dem valgte NASA 141 af billederne, som billedteknikere efterfølgende stykkede sammen til panoramabilledet. Se billedet i fuld opløsning nede i artiklen. Foto: NASA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Med dets kombination af skønhed og mening er det måske det mest usædvanlige fotografi, der nogensinde er taget i rumprogrammet.«

Sådan beskriver lederen af billedafdelingen hos NASAs Cassini-mission, Carolyn Porco, det nye billede, der viser planeten Saturn og dens karakteristiske ringe med solen i baggrunden.

Og usædvanligt er nok i virkeligheden det ord, der beskriver billedet allerbedst. Ord som imponerende, overvældende, spektakulært og storslået trænger sig også på, men fotoet er mere end det.

Se billedet i fuld opløsning her

Eksempelvis er det sat sammen af så mange billeder, at det har taget NASA fire måneder at stykke de mange, mange fotografier sammen til ét samlet billede.

Det er også usædvanligt på den måde, at det hidtil har været småt med billeder af Saturn. I eksempelvis lærebøger og andre billeder er planeterne, herunder Saturn, oftest afbilledet ud fra forestillinger om, hvordan planeterne ser ud i form af tegninger og digitale illustrationer.

Viser både Mars, Saturn og Jorden

Det er imidlertid ikke kun Saturn og dens mange ringe, man kan se på det store billede. Som små, lysende prikker i baggrunden kan man både se Jorden, Mars, Venus og flere måner.

Se billedet i fuld opløsning med navneangivelser her

For at skabe det store og imponerende billede tog rumsonden Cassini 320 billeder af planeten tilbage i juli over et tidsspænd på fire timer. Ud af dem valgte NASA 141 af billederne, som billedteknikere efterfølgende stykkede sammen til panoramabilledet, der strækker sig over 651 kilometer.

Cassini, som er opkaldt efter den italienske astronom Giovanni Cassini, blev opsendt i 1997 og nåede i 2004 Saturn. Her har den lige siden været i kredsløb, hvor den har taget billeder og hjulpet NASA med at afdække planeten og dens ringe. Cassini forventes at være i brug og funktionsdygtig indtil 2017.

Det mest usædvanlige ved billedet er måske, at Jorden - eller Den Blege Blå Plet, som den amerikanske astronom Carl Sagan kaldte vores planet - ser endnu mindre og endnu mere bleg ud i skyggen af Saturn og dens ringe.