Se Solen i stereo

NASA offentliggør verdens første 360 grader panoramabilleder af vores livgivende bål i verdensrummet.

For første gang kan menneskeheden nu nyde Solen i sin fulde pragt.

Den amerikanske rumfartsadministration NASA har nemlig offentliggjort de første 360 grader panoramabilleder af vores store, livgivende bål i verdensrummet, og det er fascinerende billeder.

Det skyldes, at NASAs to såkaldte STEREO-rumsonder nu befinder sig på hver sin stik modsatte side af vores lokale stjerne.

- Når man på samme tid kan se solens for- og bagside, kan man opnå betydelige fremskridt i forudsigelser af rumvejr for Jorden, og man kan forbedre planlægningen af fremtidige robot- eller bemandede missioner gennem solsystemet, lyder det fra NASA.

STEREO-missionen kan således konstant overvåge Solen for store udbrud, der kan sende millioner af ton ladede partikler ned mod Jorden, hvor de i værste fald kan skabe forstyrrelser eller afbrydelser i telekommunikation og i elforsyning.

NASA har tidligere forudsagt, at Solen i 2013 måske vil gå i et udbrud så stort, at det kan skabe ganske omfattende skader på Jorden.
  
I de første og meget imponerende panoramaoptagelser af Solen er der en sort streg gennem midten af stjernen. Det skyldes ifølge NASA en "datakløft", som vil blive udvisket allerede i de kommende dage.

Solen er 27 dage om en rotation, hvorfor begivenheder på dens bagside hidtil har været skjult for os i en periode.

Du kan få en videorundtur om Solen her.