Se hvordan isen på Antarktis ændrer sig fra dag til dag

Har du undret dig over, om isen ved Antarktis altid ser ud på den samme måde? Det gør den ikke - tværtimod forandrer den sig fra den ene dag til den anden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cassandra Brooks, som er ph.d.-studerende ved Stanford University, har været med på en to måneders tur i Ross-havet ved Antarktis.

Under ekspeditionen har Cassandra Brooks været udstyret med et GoPro-kamera og filmet islandskabet, som det folder sig ud foran isbryderen Nathaniel B. Palmer. Det er der kommet en rigtig flot film ud af, som viser isens foranderlige natur. Se den hos Videnskab.dk: Tag med på en to måneders tur til Antarktis

Ekspeditionen var sendt af sted af National Science Foundation - der i USA er en forskningsstyrelse, der bl.a. skal udbrede kendskabet til forskning. Den undersøgte udledningen af carbon fra plankton-opblomstringer, skriver LiveScience ifølge Videnskab.dk.

Opblomstringen af plankton er så massivt i området ved Antarktis, at det faktisk kan ses fra det ydre rum. Men ud over forskningsprojektet fik Cassandra Brooks også noget andet ud af den kolde tur til Antarktis.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere finder 200 millioner år gammelt dyr indkapslet i ’rav’ på Antarktis

Filmens billeder strækker sig over to måneder, men varer lige i underkanten af fem minutter. I videoen kan du se, hvordan isen er forskellig fra dag til dag.

Den ene dag ligger isen som små pandekager i havet, den næste har den lagt sig massivt rundt om isbryderen – og du kan også se pingviner, der omringer det store skib undervejs på rejsen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Blåhvalers sang afslører deres færden

Bjergkæde begravet under Antarktis’ is

Den flydende is svinder ind ved Antarktis