Se den her: Danskere udvikler venlig robot-butler

SDU har fået et eksemplar af verdens mest avancerede servicerobot: Care-O-botten. Men forskerne ved, at folk er skeptiske over for robotter, og den får derfor ikke lov til at komme ud i folks hjem, før den viser venlighed, reagerer forudsigeligt og agerer fornuftigt i virkeligheden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er en Care-O-bot,« siger den godt en meter høje robot. Hun står på sine fire hjul og bukker høfligt som hilsen. Hun er den første af sin art i Danmark og er en af de mest avancerede servicerobotter i verden.

»Det er vigtigt, at den ikke virker skræmmende. Når den viser venlighed, accepterer vi hurtigere robotten,« forklarer robotforsker Leon Bodenhagen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet til Videnskab.dk.

Care-O-botten er købt af Danmarks største velfærdsteknologiske forsknings- og innovationsprojekt Patient@home. For forskerne på Syddansk Universitet er robotten en forskningsplatform, som de sammen med forskere fra Teknologisk Institut skal videreudvikle på. De skal forsøge at udvikle servicerobotten, så den forstår talte ønsker, kan interagere og finde rundt i hjemmet.

Se Care-O-botten lære af de danske forskere i en video på Videnskab.dk.


»Det er meningen, at den om måske 10 år skal rulle ind på et plejehjem og hjælpe med det praktiske arbejde, så personalet får mere tid til omsorgen af de ældre. Eller man kan forestille sig, at den kan hjælpe ældre i hverdagen med fysisk krævende ting, så de bevarer deres frihed og kan blive i eget hjem,« siger Leon Bodenhagen.

Care-O-botten er udstyret med øjne, som består af tre kameraer. Mellem de to forhjul sidder en afstandsmåler, så hun kan fornemme, hvis hun kører ind i noget. I maven har hun en højttaler, som gør, at hun kan tale, og mikrofoner hun kan høre med. På ryggen har hun en robotarm, så hun med tre metal-fingre kan gribe om ting.

Hun kommer fra den tyske virksomhed Fraunhofer og har kun seks søstre. Indtil videre kan hun ikke så meget. Som en tjener kan hun hente sodavand og frugt til gæsterne, men det er meningen, at robotforskerne skal udvikle hende, så hun kan fungere som en hushjælp, der kan hjælpe med de praktiske gøremål – for eksempel at rydde op, hente ting eller støtte den ældre borger med en arm.

»Den er i stand til at gribe og returnere objekter. Den største udfordring er, at få Care-O-botten til at navigere i et hjem. Robotter er typisk udviklet til industrien, hvor der er orden, og alle ting har sin faste plads. Det er anderledet i et almindeligt hjem, hvor der pludselig står en stol eller ligger tøj på gulvet. Det giver nogle helt nye udfordringer for robotterne,« siger Leon Bodenhagen.

Læs også hos Videnskab.dk: Nu kommer robotterne hjem til dig

Forskerne skal derfor til at lære robotten at navigere i kaos og komme op med egne løsninger, når det uventede opstår - og det er slet ikke så let.

»Vi skal finde ud af, hvordan vi får robotten indstillet til at være fleksibel og finde løsninger på problemer. Hvis en dør for eksempel pludselig er låst, skal robotten finde ud af, hvad den så gør,« siger Leon Bodenhagen.

Forskerne håber, at de kan udvikle Care-O-botten så meget, at den kan flytte ind på et plejehjem i 2025.

Læs mere om udviklingen af robotten og se den i aktion i en video i artiklen på Videnskab.dk