SAS vil tillade mobilsnak i luften

Snart vil det være muligt at ringe og SMSe i ti kilometers højde, når man flyver med SAS.

Inden årets udgang vil det være muligt at bruge mobiltelefonen i ti udvalgte SAS-fly, der i forvejen tilbyder trådløst internet. Foto: SAS Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra slutningen af 2012 vil det være muligt at bruge mobiltelefonen, når du er om bord i et SAS-fly. Det skriver Check-In.dk.

Dermed følger SAS i fodsporene på Norwegian, der allerede i snart et år har tilladt mobilbrug på fly med sin SkyCall-tjeneste. Denne tjeneste fungerer via flyets trådløse net, og den kræver, at man installerer en applikation på telefonen.

Man kan også SMSe

SAS har valgt at benytte sig af Panasonics eXPhone-teknologi til at gøre opkald i flyet mulige. Teknologien fungerer sammen med Panasonics eXConnect-løsning, der giver adgang til trådløst internet.

Ifølge Panasonic benytter eXPhone en picocell-teknologi, der via en satellitforbindelse giver GSM- og GPRS-dækning på flyene.

Ud over at kunne foretage opkald vil det også være muligt at sende SMSer og MMSer på almindelig vis – og i modsætning til Norwegian-løsningen vil dette fungere via almindelig roaming, og man vil blive trukket gennem sin telefonregning. SAS har foreløbig ikke sagt noget om priser, men Panasonic skriver i sin brochure, at roamingpriserne vil være lavere end udlandsroaming. Så venter vi bare at få at vide, hvor meget SAS vælger at opkræve.

Forventer, at folk viser hensyn

Informationschef i SAS, Knut Morten Johansen, er ikke bange for, at mobilsnak på flyet skal virke forstyrrende på de øvrige passagerer.

»Vi tror ikke, at dette vil blive noget problem, for vi antager jo, at folk viser hensyn også oppe i luften. Vi forventer jo heller ikke, at en hel kabine vil sidde og tale i telefon samtidig,« siger Johansen til Aftenposten.

Foreløbig er der tale om ti fly, der får tjenesten. Dette er alle fly, hvori SAS allerede har installeret trådløst internet. SAS vil i øvrigt forlange 59 kroner for brug af trådløst net på rejser i Norden, mens det på europæiske ruter vil koste 89 kroner. Rejsende på Business og Economy Extra samt guldmedlemmer af SAS Eurobonus vil få gratis adgang til nettet.

Læs også: Smartphones spiser budgettet

Læs artiklen på mobilen.no

Oversat af Janus Bødker