Samsungs nye Galaxy S5 vokser

Mobilgigantens nye flagskib er blevet endnu større, har fået bedre kamera og skærm og kan nu suppleres med et sundhedsarmbånd.

Galaxy S5 har en skærm på 5,1 tommer og vokser ligesom konkurrenternes og er nu også vand- og støvtæt ligesom konkurrentens. Selve brugerfladen har også fået et let »Samsung-touch« i designet. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Verdens største mobilproducent, sydkoreanske Samsung, lader endnu en gang sin flagskibstelefon vokse.

Galaxy S5 blev mandag aften præsenteret på Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, i Barcelona. Den er - som konkurrenternes topmodeller - en opdatering af forgængeren og ligner den i store træk.

Den 5,1 tommer store og ventede Galaxy S5, som er både vand- og støvtæt som Sonys nyeste telefoner, afløser den snart et år gamle Galaxy S4, der har solgt bedre end Apples iPhone men nu oplever en stagnering i salget. Oveni kommer nu en opdatering af uret Galaxy Gear, som allerede blev præsenteret søndag og nu ikke kører med Android men derimod med Samsungs eget styresystem Tizen, og desuden et nyt helbredsarmbånd, Gear Fit, som holder øje med signaler fra kroppen og kan lave analyser, som skal gøre det muligt at komme i bedre form. Gear Fit kan også bruges til at tage imod samtaler og læse SMS-beskeder. Armbåndet fungerer sammen med 21 Samsung Galaxy-apparater.

Galaxy S5 kommer i handelen 11. april i over 100 lande. Til hvilken pris har Samsung ikke fortalt.

Skærmen på Galaxy S5 er i fuld HD-opløsning og er en såkaldt super-AMOLED-skærm, som skal være blevet lettere at se også i skarpere lys. Kameraet har desuden fået en overhaling med hurtigere autofokusering, og telefonen understøtter den nye trådløse 802.11ac-standard (i fagjargon kaldet WiFi MIMO) og - efterhånden naturligvis - 4G-/LTE-mobilteknologien. Batteriet skal ifølge Samsung kunne klare 10 timers internetbrug og 12 timers filmsening, før der skal findes en stikkontakt. Endelig har telefonen fået fingeraftrykslæser, som også vil kunne bruges, når man skal gennemføre mobilbetaling.

Galaxy S5 vejer 145 gram og kommer med nyeste Android-version, 4.4.

Samsung, som er et kæmpe industrikonglomerat, overtog i begyndelsen af 2012 tronen som verdens største mobilproducent fra Nokia og havde forinden placeret sig solidt som verdens største smartphoneproducent. Modsat Apple producerer Samsung mobiltelefoner i alle prisklasser og vinder dermed ind på de lidt billigere modeller, når de største - og dyreste - ikke længere sælger helt så godt som tidligere, fordi mobilmarkederne i stadig flere lande er mættet, nu hvor folk allerede har købt deres fortrukne smartphonetelefon.

Samsung præsterede dog i oktober-december et overskud på 42,3 milliarder kroner på sin elektronikdivision. I tredje kvartal 2013 solgte Samsung 80,3 millioner smartphonetelefoner verden over.

Android ligger i dag på henved 80 procent af alle telefoner, som leveres i verden, hvor Apples konkurrerende iOS-software ligger på omkring 13 procent, mens blot tre-fire procent kommer med Microsofts Windows Phone-styresystem.

Samsung er den ubestridt største Android-producent men får nu konkurrence, efter at kinesiske Lenovo for nylig besluttede at købe den amerikanske mobilproducent Motorola af internetgiganten Google og dermed rykke op som en samlet nummer tre på toplisten over smartphoneproducenter og skubbe kinesiske Huawei ned som nummer fire. Apple ligger på andenpladsen. Både Motorola, Huawei og japanske Sony er også store Android-producenter.

Berlingske er inviteret til Mobile World Congress i Barcelona af Telia.