Samsung udskyder Android-dræber

Tizen, der skulle have givet Android kamp til stregen, bliver først lanceret i 2013, forlyder det.

Sådan ser det ud - Tizen. Meget kan dog ændre sig, før den første mobil er i handlen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samsungs planer om at lancere sin egen konkurrent til Android, kaldet Tizen, bliver nu udskudt til næste år. Det ellers yderst ambitiøse projekt, der udvikles sammen med Intel, skulle ellers havde været sendt på markedet allerede i år, som en reaktion mod Androids efterhånden totalte dominans.

Tizen er, som Android, bygget på det gratis operativsystem Linux, og bygger videre på et samarbejde, som Intel oprindeligt havde med Nokia. Dengang blev systemet kaldet MeeGo, og resulterede i et enkelt produkt, nemlig den uhyre anmelderroste Nokia N9, der siden er udgået.

Aflivet Bada

Samsung har ellers mere eller mindre aflivet sit ligeledes egenudviklede Bada-system til fordel for Tizen, men danske Samsung-kunder vil næppe mærke meget til det, for Bada har aldrig været udpræget udbredt herhjemme.

Tanken bag det oprindelige MeeGo-system var dels at udvikle noget, der kunne være modvægt til Apples iOS og Googles Android, og der var oprindelig lagt op til, at MeeGo-platformen skulle være mere åben, og mindre kommerciel end eksempelvis Apples iPhone.

Dertil kom, at MeeGo skulle have været et meget alsidigt system, der skulle kunne fungere på tværs af både mobiler, tavlecomputere, Smart-TVs, små bærbare og sågar bil-underholdningssystemer.

Nokia trak sig

Som en konsekvens af Nokias pressede situation, valgte selskabet at droppe udviklingen, trække sig fra samarbejdet med Intel og i stedet lade Microsoft om at stå for softwaren til fremtidige Nokia-mobiler. Herefter blev MeeGo officielt skrinlagt, men lever altså delvist videre i den nye alliance mellem Samsung og Intel.

Den nye Tizen-platform skulle dog have det særlige kendetegn, at den læner sig meget tungt op ad den såkaldte HTML5-standard, der gør det muligt at skabe meget avancerede apps, som kan drives direkte fra nettet, og dermed ikke behøver blive hentet i en app-store.

Hele Tizen-projektet har været en rimelig åbenhjertig affære, og systemet har allerede været fremvist på en mobil, der kan ses her.

Tizen er blot et blandt flere kommende forsøg på at fravriste Google noget af dominansen på mobilerne, hvor Android har nået en position, der er yderst magtfuld.