Samsung smelter Windows 8 og Android sammen

Ny tavle-PC gør det muligt at skifte mellem de to styresystemer, og der er udklappeligt tastatur med, så den kan bruges som bærbar PC.

Ativ Q er en tavlecomputer med udskubbeligt tastatur, så den kan bruges som bærbar PC. Og med et tryk på Windows-logoknappen midt på skærmen i bunden kan man skifte mellem Windows 8 og Android og dermed få adgang til programmer i begge styresystemer. Foto: Samsung Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er det ikke enten-eller men både-og. Verdens største mobilproducent, Samsung, lancerede torsdag aften den første tavlecomputer, som kan køre både Windows 8 og Googles mobilstyresystem Android.

Ativ Q-tavlecomputeren med en skærm på 13 tommer og en skærmopløsning i den absolut høje ende på 3.200 x 1.800 pixler gør det muligt at dele filer mellem Windows 8 og Android-programmer. Med et tryk på Windows-logoet i bunden af kanten skifter man mellem Windows 8 og Android, og det er muligt at køre de to styresystemers programmer side om side ved at dele skærmen, så man ser dem begge.

Tastatur som bærbar PC

Skærmen kan vippes op og et tastatur trækkes ud, så tavle-PCen kan bruges som en bærbar PC. Skærmen kan også ligge vandret hen over tastaturet. Ativ Q vejer derfor 1,29 kilo, hvilket er en del mere end almindelige tavlecomputere men stadig i den lettere ende af de bærbare PCer.

Hvornår og til hvilken pris den lanceres, er endnu ikke oplyst.

Samsung, som er nummer to på tavle-PC-markedet efter Apple, tredoblede sit salg af tavlecomputere i første kvartal sammenlignet med for et år siden, og ifølge analysehuset IDC sidder Samsung nu på 18 procent af dette marked, hvor Apple har en markedsandel på 40 procent.

Tavle-PCer med berøringsfølsomme skærme ventes i salg at overhale stationære og bærbare PCer i 2015. De udgør en mellemting mellem en bærbar PC og en smartphonetelefon, og mange af dem kan kobles på mobilnettet. Det traditionelle PC-salg falder stort, fordi folk vælger at bruge pengene på tavle-PCer og telefoner i stedet.

Tyndeste Windows 8-tavle-PC

Det var Apple, som for alvor fik tavlecomputermarkedet sat i gang, da den første iPad kom i 2010. Siden er markedet eksploderet, og det vælter ud med flere og stadig billigere tavlecomputere i størrelser fra typisk syv til ti tommer.

Samsung præsenterede også i London torsdag aften Ativ Tab 3, som skal være den tyndeste Windows 8-tavle-PC til dato. Den siges at kunne holde i ti timer, før batteriet skal lades op, og så er den udstyret med Samsungs særlige S-Pen, der også findes i Galaxy Note-serien, og som både kan bruges som tegnepen og pegemus. Der kom også tre nye Windows 8-bærbare i Ativ-serien, og takket være ny teknologi vil man på lettere vis kunne synkronisere mobilt udstyr med computerne.