Samsung og Apple mister terræn

Smartphonesalget er gået over 50 procent frem på et år men domineres stadig aldeles af de to store, som imidlertid presses af mindre spillere.

Samsung sælger flere smartphonetelefoner end alle sine fire nærmeste konkurrenter tilsammen. Alligevel mister både Samsung og Apple terræn. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Samsung og Apple mister terræn og sidder nu på mindre dele af det globale marked for smartphonetelefoner, end de gjorde for et år siden. Men fire af ti smartphonetelefoner kommer stadig fra de to giganter.

De bliver dog presset af en række frem for alt asiatiske spillere og taber markedsandele, selv om de faktisk sælger en del flere telefoner, end de gjorde for 12 måneder siden. Samsung leverer dog stadig flere smartphonetelefoner end alle sine fire nærmeste konkurrenter - Apple, LG, Lenovo og ZTE - tilsammen.

Hver tredje telefon er fra Samsung

Ifølge analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt, sidder sydkoreanske Samsung nu på 30,4 procent af smartphonemarkedet i verden mod 32,2 procent for et år siden. Apple er gået tilbage fra 16,6 procent til nu 13,1 procent - det laveste niveau i tre år.

Sydkoreanske LG Electronics er nummer tre med en andel på 5,1 procent efter en fremgang fra 3,7 procent i 2. kvartal 2012 og har altså fordoblet sin produktion. Kinesiske Lenovo kommer ind på fjerdepladsen med 4,7 procent (mod 3,1 procent) og rykker dermed også fremad på mobilfronten med en fremgang på 130,6 procent. Lenovo har netop slået amerikanske Hewlett-Packard (HP) af tronen som verdens største PC-producent - en position, som HP har siddet på i rigtigt mange år.

Verdens femtestørste smartphoneproducent er kinesiske ZTE med en markedsandel på 4,2 procent mod 4,1 procent sidste år.

Vestlige markeder nærmer sig mætningspunktet

Smartphonesalget er eksploderet og ligger med 237,9 millioner leverede (bemærk: ikke solgte) telefoner hele 52,3 procent højere end for et år siden, hvor der blev leveret 156,2 millioner smartphonetelefoner. Det er navnlig udviklingslandene i Asien, der er blevet storaftagere af de mere avancerede mobiltelefoner, som nu kommer i billigere og ikke ret meget mindre avancerede udgaver i takt med, at markedet i den dyre ende er ved at være mættet i især de vestlige lande, hvor alle, der har lyst til en smartphonetelefon, har købt en.