Samsung laver skæv skærm

Til oktober vil Samsung præsentere den første telefon med en bøjelig skærm. Målet er mere holdbare telefoner og på sigt enheder, du kan vride og bøje.

Samsung vil lave et mindre antal af deres nye kæmpe-telefon, Galaxy Note III, med den bøjelig skærm, forlyder det. Selve telefonen vil dog være stiv, som vi kender den. Foto: Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Becker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste smartphone-ejere står på et eller andet tidspunkt i det, som må beskrives som et af livets små nederlag. En tabt telefon med en skærm, der efterfølgende er knust i en mosaik af revner og ødelagt glas

De skrøbelige skærme et af de problemer, som Samsung med deres nye og bøjelige skærmteknologi gerne vil til livs.

Tilbage i januar fremviste Samsung en prototype af en fleksibel skærm på CES-messen i Las Vegas, USA.

Det nye er, at Samsung nu vil bruge skærm-teknologien i en decideret telefon. Det bliver i Samsungs nye kæmpe-telefon, Galaxy Note III, som Samsung vil producere i et mindre antal med den nye skærm, skriver AFP.

Selve telefonen vil du imidlertid ikke kunne vride og forme præcis, som du vil. Resten af telefonen, såsom batteri og hukommelse, vil stadig være i traditionel, stiv form. Derfor vil man heller ikke umiddelbart kunne mærke forskel på modellen med bøjelig skærm og så den uden.

Til gengæld vil det, ifølge Samsung, gøre telefonen mere holdbar. Derudover skulle skærmteknologien også gøre oplevelsen af skærmen mere »levende« i forhold til farver og kontrast. De bøjelige skærme er samtidig betydeligt dyrere end de traditionelle.

Buede skærme før

Selvom Samsungs bøjelige skærm er ny, så har vi i noget tid set skærme, som har en anden form end den traditionelle og helt flade.

På årets elektronikmesse IFA i Berlin var buede TV-skærme det nye, som flere TV-producenter viste frem. Den buede form skulle gøre seer-oplevelsen bedre og mere virkelig i lig med den oplevelse, man har i 3D-biografer. I hvert fald ifølge producenterne.

Samsung har også tidligere, tilbage i 2010, lavet en telefon, der havde en buet skærm. Samsungs telefon Nexus S havde en skærm, som i toppen og bunden buede en lille smule. Ifølge Samsung var ideen, at telefonen passede bedre, når du snakkede i den og holdt den op til kinden.

Wearable computing er det nye

Flere producenter arbejder med bøjelige skærme og bøjelige komponenter. Dels vil det gøre enhederne mere holdbare. Og dels vil det i højere grad være muligt at lave enheder i andre formfaktorer end nu. Eksempelvis dette Nokia-koncept, som viser, hvordan du kan bruge telefonen som armbånd og folde den ud, når du skal bruge den.

»Wearable computing«, altså elektronik, du kan bære på din krop, spås som det næste, store marked på elektronik-fronten. Og her vil de fleksible skærme og komponenter spille en afgørende rolle for udformningen af enheder.

Senest har Samsung præsenteret deres Galaxy Gear, som er et »intelligent« ur, der kan snakke sammen med din telefon og giver dig notifikationer ved nye opkald, beskeder og mails. Derudover kan man også ringe fra uret og endelig kan det bruges til at tage billeder med et lille kamera i urremmen.

Også Google arbejder på, at vi skal have computeren på kroppen i stedet for i hånden. Deres brille, Google Glass, lader dig tage billeder, videoer, få rutevejledninger og notifikationer fra din telefon.