Salt slår 2.000 danskere ihjel

Salt giver vores mad smag, men overforbruget af det hvide mineral koster hvert år 2.000 danskere livet.

Vi vil så gerne spise sundt. Vi har lært at passe på kalorier, sukker og mættede fedtsyrer. Alligevel sætter vi os hver dag til bords med en dræber.

Salt giver vores mad smag, men overforbruget af det hvide mineral koster hvert år 2.000 danskere livet, skriver B.T. fredag.

Fedt og sukker kan vi undgå ved at købe fornuftigt ind, men salten kan du ikke selv kontrollere. Vi får nemlig to-tredjedele af salten fra de forarbejdede fødevarer som brød, pålæg, konserverede grøntsager og færdigretter.

Derfor er det nærmest umuligt for den enkelte at holde sig på de 6-7 gram salt dagligt, som myndighederne ellers anbefaler.

»Vi kan ikke komme ned på seks gram om dagen uden at have industriens aktive medvirken, og det er myndighedernes opgave at sørge for. Det er politikerne, der har bolden,« siger sundhedschef Lars Ovesen fra Hjerteforeningen til B.T.

En engelsk rapport slog i 2005 fast, at ti procent af alle blodpropper kan undgås, hvis vi reducerer forbruget af salt fra de nuværende 10 gram til 6 gram pr. dag. Oversat til dansk betyder det, at man kan redde op til 2.000 liv hvert år og spare omkring 9.000 mennesker for hospitalsindlæggelser med hjertesygdomme.

Hjerteforeningen bakker op om rapporten og dét den betyder for danskernes sundhed.

»Hvis man reducerer saltindtaget vil sygeligheden falde, og den faglige begrundelse for det er nagelfast. Anbefalinger om seks gram salt om dagen er politisk besluttet, og så kan man spørge sig selv, hvorfor der ikke bliver gjort noget ved det,« siger Lars Ovesen.

I England gik myndighederne aktivt ind i saltkrigen tilbage i 2004. Målet er at nå ned på de 6 gram salt om dagen senest i 2010, den engelske fødevareindustri har lovet at nedsætte saltmængden i de forarbejdede fødevarer år for år.

Bjørn Richelsen, Ernæringsrådet, mener, at rapporten sætter en tyk streg under vigtigheden af at reducere den mængde af salt, vi spiser.

»De danske forbrugeres saltindtag er for højt, og en væsentlig kilde er den salt fødevareindustrien tilsætter maden. Det er vigtigt, at saltindtaget nedsættes, og jeg mener, at myndighederne burde være mere aktive ved at påvirke industrien.«

Herhjemme vil forbrugerminister Lars Barfoed afvente en ny undersøgelse af danskernes saltforbrug, inden han vil reagere.

»Der er en undersøgelse i gang, så jeg har ikke lagt en plan for, hvad der skal ske med fødevareindustrien. Hvis vi kan se, at saltforbruget stadig er for højt, hvad det formentlig er, vil det være nærliggende i hvert fald at tage en dialog med fødevareindustrien for at se på, om man kunne gøre noget,« siger ministeren til B.T.