Salget af forbrugerelektronik stiger igen

Vi købte færre dimser men brugte flere penge i april - for første gang i trekvart år.

Danskernes interesse for forbrugerelektronik er fortsat stor, men nu køber vi færre dimser for flere penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i otte måneder stiger salget af forbrugerelektronik i Danmark.

»I april blev der godt nok solgt færre enheder - nemlig 90.000 styk mod 108.000 for et år siden - men til gengæld er indtjeningen steget. Gennemsnitsprisen pr. vare er faktisk steget med 400 kroner i forhold til samme måned sidste år,« fortæller Johs. Johansen, informationschef i Branchen Forbrugerelektronik (BFE), der samler alle de store elektronikproducenter i Danmark.

Ikke fladskærmenes skyld

Igennem lang tid er priserne på elektronik faldet, og der har især været kamp om at være billigst med de store, synlige produkter såsom fladskærme.

»Det er ikke fladskærmene, der rykker. Danskerne har i store træk købt deres fladskærme nu. Vi kan ikke se, hvad der præcis forårsager ændringen, men sandsynligvis er mindre produkter som f.eks. hovedtelefoner gået op i pris, og når der sælges kolossalt mange, vil en stigning på f.eks. 25 kroner slå voldsomt igennem. Forbrugerne er nok også meget mindre følsomme for prisudsving på små ting, der ikke koster så meget. Deres fokus ligger på de store ting, så om en hovedtelefon koster 200 eller 250 kroner, er der ikke så mange, der tager sig af,« siger Johs. Johansen.

Skyldes stigningen, at danskerne er blevet mere kvalitetsbevidste, altså vælger f.eks. en bedre hovedtelefon, når det alligevel ikke koster så meget mere?

»Det har vi faktisk ingen viden om ud fra de tal, vi får indrapporteret. Det kræver, at vi går ud og spørger forbrugerne,« siger BFEs informationschef.

Samme forbrug i år

Mængden af forbrugerelektronik har gennem længere tid været faldende måned for måned. I 2012 blev der f.eks. solgt 590.000 TV-apparater til danskerne mod 740.000 i 2011.

Omsætningen på forbrugerelektronik i Danmark i april lå en tredjedel højere end måneden forinden.

I 2011 købte vi forbrugerelektronik for i alt 4,1 milliarder kroner, og analytikerne forventer, at salget kommer til at ligge på nogenlunde samme niveau i år. Det er bare nogle andre ting, vi vælger at betale penge for end tidligere.