Særligt sikre telefoner på vej til dig og mig efter spionagesager

Særligt sikrede telefoner er på vej til menigmand, samtidig med at teleselskaberne selv forsøger at sikre mobilsamtaler og internetbrug mod aflytning oven på NSA-skandalen.

Blackphone krypterer SMSer, samtaler og videosamtaler og er beregnet på et bredere publikum som seneste tegn på en indsats oven på Edward Snowdens mange afsløringer af massiv, amerikansk aflytning. Foto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Bekymringen over, at »de« lytter med derude på alle samtaler og følger med i al netaktivitet, har givet et ekstra skub til telefoner, som forsøger at holde uønskede medlyttende ude.

Blackphone er seneste initiativ, en ny smartphonetelefon, som kører med en tilpasset udgave af Googles Android-mobilstyresystem og krypterer eller koder SMSer, samtaler og videoopkald. Blackphone er indregistreret i Schweiz men er resultatet af et samarbejde mellem den spanske mobilproducent GeeksPhone og det amerikanske IT-sikkerhedsfirma Silent Circle.

Blackphone, som præsenteres på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress i Barcelona, vil koste 629 dollars, hvilket indbefatter to års abonnement på Silent Circles krypteringstjeneste, og Blackphones direktør, Toby Weir-Jones, forventer ifølge nyhedsbureauet Reuters at sælge hundredtusinder telefoner, fordi man bevidst går efter et bredere publikum.

Deutsche Telekom vil kryptere alt

Samtidig forbereder Tysklands svar på TDC, Deutsche Telekom, en særlig applikation, som krypterer samtaler og SMSer. Deutsche Telekom er Europas næststørste teleselskab og bliver dermed det første af de store, som bredt gør en aktiv indsats for at beskytte folks privatliv i den mobile verden. Lanceringen vil ske til marts.

Deutsche Telekom er - oven på afsløringerne af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs massive aflytning, også af kansler Angela Merkels private mobiltelefon - i gang med at indrette sine IT-systemer, så mest mulig datatrafik forbliver inden for Tysklands grænser og dermed bliver sværere at aflytte.

Ifølge analysefirmaet ABI Research vil markedet for mobil sikkerhed, der i 2013 omsatte for omkring 560 millioner dollars, i 2015 nå en milliard dollars og altså næsten være dobbelt så stort.

Telia: Tillid er afgørende for at holde på kunderne

Kundernes tillid til, at de kan bruge deres mobil- og internetabonnementer i sikre omgivelser, er afgørende for at bevare dem som kunder, mener topchefen i et af verdens ti største mobilselskaber, svensk-finske Telia, Johan Dennelind,

»Sikkerhed står meget højt på dagsordenen. Hvis vi ikke gør det, vil kunderne ikke stole på os. Vi skal beskytte kundernes oplysninger. Det er kernen i den måde, vi driver forretning på, og samme udfordring har internetspillerne,« siger Johan Dennelind.

Berlingske er inviteret til Mobile World Congress i Barcelona af Telia. Læs mere på www.b.dk/tech og www.business.dk/digital.