Særlig indsats for allergi-børn

25 procent af alle danske børn får på et tidspunkt allergi.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Derfor vil der i løbet af foråret blive indledt en kampagne for at få så mange kommuner som muligt til at oprette allergi-venlige dagplejer, hvor de yngste kan have en hverdag fri for hundehår, røg, stærke dufte og andet, som typisk generer allergikere, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er Kommunernes Landsforening (KL), Forbundet for Offentligt Ansatte (FOA) og Astma-Allergi Forbundet, der står bag initiativet.

De tre organisationer har allerede udviklet et koncept for, hvordan man kan tilbyde undervisning ude i kommunerne, så flere dagplejere får indsigt i allergi og i, hvilke særlige behov allergi-ramte børn har.

Når man specielt har valgt at tage fat på dagplejeområdet, skyldes det ifølge direktøren for Astma-Allergi Forbundet, Thorkil Kjær, at de små børn er mere sarte og blandt andet har let ved at udvikle astmatisk bronchitis.

- Men vi er i det hele taget interesseret i at komme i en nærmere kontakt med kommunerne, nu hvor de med kommunalreformen får ansvaret for en meget stor del af forebyggelsesindsatsen på sundhedsområdet, tilføjer Thorkil Kjær.

Astma-Allergi Forbundet, FOA og KL kørte sidste forår et pilotprojekt, hvor de afprøvede forskellige tilgange til, hvordan man kan etablere allergivenlige dagplejer. En efterfølgende henvendelse til en række kommuner med tilbud om hjælp til uddannelse af allergi-dagplejere gav imidlertid meget lidt respons.

- Det var som om, alt her i efteråret druknede i forberedelse af kommunalreform og valg. Derfor vil vi forsøge med nye henvendelser til foråret, siger uddannelseskonsulent i FOA Frederiksborg Amt, Hugo Holm Hansen, som er FOAs nøgleperson i projektet.

Den eneste kommune, der hidtil har taget imod tilbuddet er Fredensborg-Humlebæk, der har haft syv dagplejemødre afsted på kursus.

Der forsikrer kommunalbestyrelsesmedlem og dagplejemor Dorthe Lisemose, at det ikke er specielt krævende at indrette en allergivenlig dagpleje. Men selvfølgelig stilles der krav. For eksempel må man ikke have husdyr eller ryge i hjemmet.