Sæd kan give kvinden allergi

Hvis en kvinde har kløe og smerter i underlivet efter sex, betyder det ikke nødvendigvis, at hun er blevet smittet af sin partner. Måske er hun bare allergisk over for hans sæd, præcis som folk er allergiske over for skaldyr eller bynke.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den opsigtsvækkende konklusion præsenterede David J. Resnick, chef for allergiafdelingen på New York Presbyterian Hospital i USA, da American College of Allergy, Asthma and Immunology holdt deres årlige konference.

I en undersøgelse med 1.073 kvinder, som alle havde allergiske symptomer efter et samleje såsom svie og kløe i skeden, udslæt eller ligefrem åndedrætsbesvær, var 130 af dem sædallergikere.

Ingen ved endnu, hvor mange kvinder der på den måde ikke kan tåle samleje, men Astma- og Allergiforbundet finder ingen grund til at betvivle den amerikanske undersøgelse.

Ifølge Torkild Kjær fra Astma- og Allergiforbundet er der dog brug for mere forskning på området, selv om der findes rapporter om sædallergikere fra det meste af verden. Desuden forklarer han, at mennesket kan udvikle allergi over for de mest mærkværdige ting. Eksempelvis blev det forrige år påvist, at en dansk dreng var allergisk over for vandmænd.

Det er ikke kun diagnosen sædallergiker, som er opsigtsvækkende. Hvis kvinden vil sin allergi til livs, skal hun simpelthen udsætte sin skede for så meget sæd, at den til sidst kan tåle det. Hun skal så at sige vaccineres.

Det kan ske ved, at kvinden giver sig selv stadig mere koncentrerede indsprøjtninger af sæd hver tyvende minut i et par timer. Hvis forsøget skal lykkes, bør hun samtidig sørge for at have sex mindst tre gange om ugen.

»Fejlslagen behandling sker med par, som ikke ofte nok dyrker samleje, som udsætter patienten for allergenet (dét, man er allergisk overfor, red.). Patienter, som ikke bor nær deres partner, kan nedkøle eller nedfryse sæd, så de kan fortsætte den hyppige eksponering,« fortalte David J. Resnick på konferencen.

Det er højst sandsynligt proteiner i mandens sæd, som visse kvinder er allergiske overfor, men det er ikke kun selve sæden, der kan være allergifremkaldende. Hvis en kvinde ikke kan tåle f.eks. valnødder eller penicillin, og hendes partner netop har indtaget en dosis inden samlejet, så kan hans sæd også udløse en allergisk reaktion.