Sådan undgår sommerfugle sex

Hunsommerfugle folder deres smukke vinger sammen for at undgå seksuelle tilnærmelser fra parringslystne hanner.

Sommerfuglearten Lille Ildfugl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olaf Leillinger / Wikimedia Commons
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hunsommerfugle har et dristigt tricks til at holde de alt for sex-glade hanner væk:

De folder ganske enkelt deres farverige og iøjnefaldende vinger sammen, så de ikke vækker hannernes opmærksomhed.

Hunsommerfuglenes smarte ”forsvindingsnummer” er blevet opdaget af japanske forskere fra Kurume Institute of Technology i Fukuoka, skriver BBC News.

Jomfruer viser vinger

Lederen af forskergruppen og sommerfugleelsker, Jun-Ya Ide, lagde tilfældigt mærke til, at hunnerne af sommerfuglearten Lille Ildfugl, der også er meget almindelig herhjemme, ofte lukkede vingerne sammen, når hanner fløj forbi.

”Hunnerne foldede dem oftere sammen, når det var en af deres egen art, der fløj forbi, end når det var andre sommerfuglearter,” siger Dr. Ide og satte sig for at finde ud af hvorfor.

Han brugte blandt andet en model af en han-sommerfugle som ”lokkemad”, og lod den gentagne gange ”flyve” forbi hunnerne for at fremprovokere en reaktion.

Og mønstret var meget tydeligt. Hunner, der allerede var befrugtet, klappede så godt som hver gang vingerne i, mens jomfruerne gerne ville vise sig selv frem i alt deres pragt og holdt deres vinger åbne.

”Hunnernes adfærd med at lukke vingerne er helt sikkert blevet udviklet for at undgå seksuelle tilnærmelser fra hannerne,” konkluderer Dr. Ide.