Sådan undgår du, at din mobil overvåger dig

Her viser vi dig, hvad du kan gøre for at undgå, at Apple og Google sporer din telefonen.

Vores smartphones er smartere, end vi lige går og tror. De indsamler nemlig data via vores telefoner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kommet frem i lyset, at telefoner fra både Apple og Google på hver deres måde gemmer dine geografiske fodspor.

Du behøver ikke blive paranoid eller føle dig utilpas med situationen. Her viser vi dig nemlig, hvordan du deaktiverer sporingen.

Google

Når du sætter din Android-telefon op for første gang, bliver du spurgt, om du vil bruge Googles lokationsservice, som blandt andet er med til at give en flere relevante søgninger, når du bruger Googles søgemaskine.

Når du svarer ja på denne meddelelse, starter indberetningen af din positionen imidlertid også til Google. Ifølge en analyse lavet af sikkerhedsekspert Samy Kamkar sendes positionsinformationen flere gange i timen, og selv om datamængden er mærket med et tilfældigt ID-nummer, er det muligt at analysere dataerne og sætte informationen i sammenhæng med enhed og bruger.

Læs også: Apple: Vi overvåger jer ikke

Telefonen gemmer også din position lokalt, men det indebærer 'kun' de sidste 200 Wi-Fi-antenner, du har haft kontakt med, og de sidste 50 mobil-basestationer. Informationen er krypteret, og er derfor ikke så let at få tag i.

Hvis du vil undgå, at Google får denne information fra din telefon, skal du deaktivere Googles lokationsservice. Det gør du ved at gå ind i »Indstillinger« og derefter »Personværnsindstillinger« og deaktivere »Del med Google«-fluebenet.

Du har da Googles ord på, at de ikke modtager positionsinformation fra din telefon. Den lokale registrering ophører også, hvis du deaktiverer denne tjeneste.

Apple

På iPhone og iPad med iOS 4 kan du ikke uden videre slå sporingen fra. Imidlertid siger Apple, at de ikke kan identificere enheder eller brugere ved hjælp af denne information, og intet tyder foreløbig på, at de kan.

Alligevel kan enhver med adgang til din computer eller mobil finde ud af, hvor du har været, og ikke mindst hvornår du har været der. Denne informationen ligger nemlig ukrypteret som sikkerhedskopi på computeren lige så vel som på mobilen.

Læs også: Apple sasgsøges i sporings-skandale

Du kan kryptere sikkerhedskopien helt enkelt ved at sætte et hak i dette i iTunes, sådan som screenshottet herunder viser.

I iTunes kan du aktivere kryptering.

På selve telefonen er det ikke lige så let at få fat i filen, fordi telefonen først skal »jailbreakes«, for at man kan få adgang til alle filerne. For at sikre din mobil kan du imidlertid sætte en kodelås på ved at gå ind i »Indstillinger«, »Generelt« og »Kodelås«.

Dette forhindrer imidlertid ikke Apple i at få fat i positionen til din telefon at vide, men såvidt man ved er denne information helt anonym.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Media's norske søster-site, Amobil.no
Oversat af Stina Resting