Sådan har Mælkevejen udviklet sig

Forskere har skabt et enestående kort over alderen af Mælkevejens mange regioner og i den forbindelse fravristet galaksen hemmeligheder.

Sådan ser det enestående »alderskort« over vores galakse, Mælkevejen, ud. De ældste og omkring ti milliarder år gamle stjerner – de rødlige – befinder sig i galaksens centrum, mens de yngre og blålige ligger mere ude mod perifien. Solen er ca. 4,5 mia. år gammel og ligger dermed i et blåligt område. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er alle født af stjernerne. Men nu er videnskaben for første gang i stand til at danne sig et konkret billede af, hvordan den enorme stjerneansamling Mælkevejen – som vi er en beskeden del af – har udviklet sig gennem tiderne.

Det er gjort ved at bestemme alderen på næsten 100.000 stjerner over hele vores galakse, farvekode dem og endelig placere dem på det spektakulære kort her på siden. På den måde kan man se, at de ældste og mere end ti milliarder år gamle stjerner (rødlige farver) ligger placeret i Mælkevejens centrum, mens de yngre (blålige) stjerner ligger længere ude mod kanten af galaksen. Mælkevejen må med andre ord – hvilket forekommer logisk – være begyndt i midten, hvorfra den har spredt sig.

»Vi ved i virkeligheden meget lidt om, hvordan galakser dannes og udvikler sig. Men nu kan vi bl.a. i kraft af det nye kort begynde at studere Mælkevejens historie,« forklarer professor og stjerneforsker ved Aarhus Universitet Jørgen Christensen-Dalsgaard.

Kortet er dannet ved at behandle en enorm mængde stjernemålinger fra flere jordbaserede teleskoper og fra NASAs rumteleskop, Kepler. Målingerne har fokuseret på såkaldte røde kæmper – stjerner, der er i den sidste og ret kortvarige fase af deres livscyklus.

Hvornår den fase indtræffer, er meget afhængig af den enkelte stjernes masse eller vægt. Jo tungere en rød kæmpe er, jo yngre er den.

Stjerneprofessoren forklarer:

»Hvis man finder en rød kæmpestjerne omtrent med Solens masse, så ved man, at den er ca. ti milliarder år gammel. Men hvis massen er halvanden gange større end Solens, er den formentlig fem milliarder år gammel. Så ved at bestemme en rød kæmpestjernes masse har vi et meget godt mål for alderen.«

Vi kan desværre ikke hjælpe læseren på vej og pege på solsystemets placering på alderskortet. Men Solens alder er ca. 4,5 milliarder år, hvorfor vi befinder os et eller andet sted i et blåt område godt og vel halvvejs fra Mælkevejens oldgamle centrum.

Der er omkring 65.000 lysår fra Mælkevejens midte til de lyseblå regioner i kanten af galaksen. Det er lige så langt, som lyset – det hurtigste, der findes – bruger på en rejse af en varighed på 65.000 år .