Sådan får du ekstra memory på iPhone

Test: Kingston Wi-Drive: Netværksdisk i lommeformat til iOS-produkter.

Kingston forsøger sig med en disk, så man kan få mere hukommelse på sine iOS-produkter. Men projektet er ikke helt gennemført. Fold sammen
Læs mere

Har du brug for mere memory på din iPhone eller iPad, så kan du udvide den ved hjælp af trådløs flashmemory. Kingston Wi-Drive giver dig 16 eller 32 GB ekstra hukommelsesplads. Da det ikke er muligt at bruge memorykort på iPhone eller iPad, så er det her et alternativ, der kan være værd at overveje.

Læs også: Her er verdens tyndeste tavle-PC

Enheden ligner næsten en iPhone 3GS med bagside både foran og bagpå. Med en vægt på 83 gram er den en god portion lettere end en iPhone. Placeret side om side med en iPhone 4 ser man, at Wi-Drive er en anelse større, mens tykkelsen er omtrent den samme.

Fronten på Wi-Drive ligner baksiden på iPhone 3GS (til venstre). Disken er lidt større end iPhone 4 (til højre), men den vejer mindre.

Hensigten med Wi-Drive er, at du skal kunne lægge filer ind på den for så at få adgang til filerne fra en iPhone, iPad eller iPod touch (iOS-produkt). Du kan ikke koble Wi-Drive direkte til et iOS-produkt med et kabel, men i stedet opretter den et trådløst netværk, som du kobler dig på med dit produkt.

Først skal du downloade applikationen Wi-Drive fra App Store. Så skal du slå Wi-Drive til, gå til indstillingerne på dit iOS-produktet og koble dig til Wi-Fi-nettet, som Wi-Drive sætter op.

Problemer med Wi-Fi

Da vi fik dette princip demonstreret af repræsentanter fra Kingston, fungerede det udmærket. Fra applikationen på iPhone og iPad så vi filerne, som lå på Wi-Drivet, placeret i mapper efter filtyper. Men da vi skulle gøre tilsvarende øvelse med et testprodukt, vi fik lov at låne, så gik det hele i stå. Disken kun slet ikke registreres, og dermed havde vi ikke mulighed for at koble os på det trådløse netværk. Det hjalp heller ikke at forsøge at genstarte disken med en papirclips. Selv om de blå lamper indikerede, at disken var klar, kom den ikke frem på listen over tilgængelige netværk.

Læs også: Windows 8 starter superhurtigt

Vi formåede til slut at koble os på disken ved at skrive netværksnavnet (SSID) manuelt ind på telefonen. Det viste sig nemlig, at disken skjulte sin identitet og derfor var svær at opdage. Den SSID, som disken benyttede sig af, fandt vi ved at koble disken til en PC og manøvrere os frem til konfigurationsfilen på den del af disken, som man egentlig ikke skal pille ved. Da vi åbnede filen i Notesblok, dukket disknavnet op.

Kobl dig til Wi-Drive-netværket, start Wi-Drive-appen, vælg Wi-Drive og kør indholdet.

Efter vi havde fået kontakt med disken, kunne vi åbne indstillingsmenuen fra Wi-Drive-applikationen på iPhone og gøre disken synlig. Først nu kunne vi omsider bruge den sådan, som det var hensigten. Men vi må medgive, at vi for en stund fandt dimsen så enerverende, at vi havde æyst til at træde på den af ren og skær irritation.

Overførsel via USB

For at lægge filer ind på Wi-Drive kobler du disken til en PC via medfølgende USB-kabel. Når disken er koblet til en PC, vil den også blive ladet op samtidig. Eventuelt kan du lade den op ved at koble USB-kablet til opladeren, som du har til dit iOS-produktet. Der følger nemlig ikke en oplader med.

Læs også: Supercomputer forudsagde arabisk forår

Under opladning blinker den lille afbryderen på siden af disken først rødt og efter en stund grønt. Når opladningen er fuldført, holder den op med at blinke, og lampen lyser grønt. Med fuldt opladt batteri kan du bruge Wi-Drive i op til fire timer i stræk. Det kan være meget praktisk, hvis du er på bilferie, og flere gerne vil koble sig op på disken. Kingston garanterer, at hele tre iOS-produkter kan hente filer fra disken på samme tid, uden at det går ud over brugeroplevelsen. I teorien kan du koble flere iOS-produkter til, men da risikerer man naturligvis, at ydelsen bliver ustabil. Vi koblede tre mobiltelefoner til samtidig og kørte en videofil. Det fungerede, men vi bemærkede også, at Wi-Drive blev glohed.

Via Wi-Drive til Internet

Det at bruge Wi-Drive er i udgangspunktet enkelt nok, hvis du blot får downloadet applikationen og kobler dig på det net, som disken sætter op for dig. Du kan koble Wi-Drive til dit trådløse net derhjemme, og hvis du gør det, kan du både høre musik og surfe på Internettet samtidig. Du kan søge efter og koble dig til Wi-Drive via dit hjemmenet, når Wi-Drive har fundet og koblet sig til dit hjemmenet.

Men du kan ikke bruge filerne på Wi-Drive uden at være koblet direkte til Wi-Drives eget Wi-Fi-net.


Når du først har fået adgang til Wi-Drive, er det nemt at manøvrere i menuerne.

Flere svagheder

Der er en del elementer ved Wi-Drive, som vi imidlertid undrer os lidt over. Du kan ikke koble dig til disken fra en PC med Wi-Fi og overføre filer trådløst (fungerer ikke som netværksdisk). Kingston har valgt Mini-USB-kontakt på Wi-Drive og ikke Micro-USB, som er den nye standard for mobilopladere i EU. Der følger som nævnt ikke nogen oplader med i pakken, når du køber Wi-Drive. Det er heller ikke muligt at bruge Wi-Drive samtidig med, at den lades op. Hvis man på et tidspunkt sætter et USB-kabel i for at lade disken op, så kobles netværket af, og alle dine enheder bliver koblet fra.

Læs også: Windows Phone på dansk lige om hjørnet

Vi synes også, det er mærkeligt, at der ikke er mere hukommelse i Wi-Drive end 16 GB, potentielt 32 GB. Hvorfor skulle vi købe en Wi-Drive, når den ikke rummer mere end dette? Det havde endda været mulig at udvide kapaciteten med et USB-plug eller et memorykort. Men det går ikke til trods for, at memoryproduktion er Kingstons specialitet.

Nogle fordele

Der findes dog nogle gode argumenter for at vælge at investere i en Wi-Drive. Du kan lægge filer fra en PC ind og se dem på iOS-produktet uden at gå vejen omkring iTunes. Flere kan have adgang til filerne samtidig, og andre kan tage kopier af indholdet på din Wi-Drive til en PC (ikke direkte til iOS-produktet). Dertil kommer at du kan bruge den interne hukommelse på iOS-produktet til at gemme andre ting.

Du kan overføre lige hvad du vil over på Wi-Drive, men iOS-produktet kan kun åbne filer, som Wi-Drive-appen understøtter. Det betyder, at lydfiler skal være i .AAC, .MP3 eller .WAV-format, mens videofiler skal være .m4v, .mp4, .mov eller Motion JPEG (M-JPEG). Billedfiler understøttes, hvis de er i .jpg, .bmp eller .tiff-format.

Dokumentformater, som understøttes, er .pdf, .doc, .docx, .ppt, .pptx, .txt, .rtf eller .xls. Kingston oplyser, at der kommer understøttelse af flere filformater i en senere opdatering. Men det nytter ikke noget, hvis du allerede har software, som understøtter andre formater på iOS-produktet. Det er værd at lægge mærke til, at filerne åbnes i deres egen grænseflade. Det betyder, at du ikke kan åbne dokumenter i dokumentprogrammet på iPad og redigere i dem eller lægge musik fra Wi-Drive ind på spillelisten i iPod-appen. Du kan kun åbne dem i Wi-Drive-appen.

Billeder kan vises som forhåndsvisning i et gitter, som diasshow eller i fuld størrelse. Sådan ser det ud på en iPad.

Konklusion

Edter at vi endelige fik Wi-Drive til at virke, som den skulle, stiller vi os en smule mere overbærende over for produktet. Wi-Drive giver dig ekstra memorykapacitet, og hukommelsen kan deles mellem flere enheder. Den er lille og let og kan nemt transporteres rundt omkring. Du kan også let kopiere filer fra disken over til en PC via USB-porten på disken.

Læs også: Sådan undgår du overvågningen

Der er imidlertid meget, som mangler, før dette produkt er perfekt. Wi-Drive har for lidt ekstra hukommelse, bliver glohed i brug, og batterikapaciteten er sløj. Wi-Fi-forbindelsen slukker under opladning, og du kan ikke koble Wi-Drive op som netværksdisk på din PC. Hvis du ikke laver et password på Wi-Drive (den er åben som standard), så kan andre i nærheden koble sig til din internetforbindelse ved at bruge din Wi-Drive som access point. Det tager også lidt tid, fra du har fundet Wi-Drive frem til, at alt er klart, og du kan hente indhold fra dit iOS-produktet.

Alt i alt føler vi ikke, at vi virkelig har brug for en Wi-Drive, sådan som den fremstår i dag. Den fungerer, som den skal (hvis vi ser bort fra, at vores testeksemplar først var utilgængelig), og en pris på lige under 700 kroner er heller ikke så afskrækkende.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Medias norske søster-site, Mobilen.no
Oversat af Stina Resting

INFOshop: Stor smartphone-guide