Sådan er Samsungs nye mobil-bombe

Galaxy SIII er udråbt til at være en iPhone-dræber, og er en af de mest ventede mobiler i årevis. Vi har haft et par dage med den.

Samsungs nye superhit er samtidig en kleppert af en telefon. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIA HARRIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Telia i 2008 kom først med iPhone 3G, blev salgsstarten ledsaget af umådeligt lange køer på Strøget i København, tumult og massiv mediedækning. Siden er interessen for at være først med nye iPhones dalet lidt - og iPhonen er eftertrykkeligt blevet overhalet af Android-mobiler, hvad den globale udbredelse angår.

Alligevel var det overraskende, at Samsungs nys udgivne Galaxy S III også formåede at trække lange køer, da den blev skudt til salg i Berlin. Men interessen for den nye Galaxy S III var massiv, og mobilen var sågar forudbestilt i mere end ni mio. eksemplarer. Og Samsung herhjemme har forklaret, at det er overordentlig svært for dem at følge med efterspørgslen siden mobilen kom til salg i tirsdags.

Men hvorfor alt denne hype?

Jo, selv om Samsung Galaxy S III drives af samme Google Android, der driver alle de øvrige producenters topmodeller, løfter den alligevel en tung arv. Galaxy SIII er nemlig efterfølgeren til Galaxy S II - og netop denne mobil var det nærmeste, nogen endnu har været på titlen iPhone-dræber.

Galaxy S II solgte over 20 mio. enheder globalt - stadig ikke helt nok til at slå iPhonen, men alligevel nok til at kunne kalde sig den største high-end Android-smartphone-sællert nogensinde. I Danmark blev mobilen sågar kåret af forbrugerbladet TÆNK til at være den bedste smartphone på markedet - foran Apples nyere iPhone 4S.

Der er med andre ord tale om en tung arv, som Galaxy S III skal løfte. Og vi kan allerede nu afsløre, at den er i stand til at løfte en del.

Hardware

Hvor forgængeren var en firkantet affære, har Samsung gjort meget ved formgivningen af den nye Galaxy S III, der er blevet markant mere rund og organisk at se på. Dermed ligger den også ganske meget bedre i hånden, og denne anmelder finder Galaxy S III meget pænere end forgængeren. I hver fald hvad den hvide version angår - modellen kommer nemlig også i en blå udgave, som ser lidt mere plasticagtig ud.

Hvor konkurrenterne som regel vælger at lave mobilerne i glas, stål og aluminium, holder Samsung af en eller anden grund fast i plastic som topmodellens primære bestanddel. Ikke eksklusivt udseende polycarbonat som eksempelvis Nokias Lumia 800 er skabt i - men blot almindeligt, banalt og lidt billigt udseende plastic.

Selv om materialevalget kan undre, er Galaxy S III dog en ret sexet sag, og man er ikke i tvivl om, at der er tale om en meget gennemarbejdet enhed, hvor både antenne og lydkvalitet er i top. Dog er også Galaxy S III dumpet i denne anmelders dødstest: Køkkenet i min lejlighed på Østebro, hvor stort set ingen mobiler magter at holde fast i Telenors 3G-net længere end et par minutter.

Samsung har valgt at hoppe med på mikro-SIM-kort bølgen, og er de indbyggede 16 GB hukommelse ikke nok, er der også plads til hukommelseskort i mobilen.

Skærmen

Galaxy S III er forsynet med en såkaldt Super AMOLED- skærm, og uden at gå i detaljer med teknikken skal det blot konstateres, at der er tale om et virkelig  flot stykke teknologi. Lysstærk så det basker, høj kontrast og knivskarpe detaljer gør, at man ikke er i tvivl om, at man kigger på et produkt, der hører til helt oppe i toppen af skalaen.

Til gengæld har skærmen fået vokseværk. Meget vokseværk. Hvor den gamle Galaxy S II havde en skærm på 4,2 tommer (og iPhonen fx har 3,5 tommer) har Galaxy S III slået rekorden med nu 4,8 tommer.

En mobilskærm på 4,8 tommer vil få de fleste til at spærre øjnene op, og det er med god grund. Samsung Galaxy S III er nemlig en moppedreng af en telefon med en længde på 136,6 mm og en bredde på hele 70,6 mm. Og selv om Samsung har gjort meget for at få telefonen til at fremstå mindre, er man i tvivl om det er en tavlecomputer eller en telefon, man har fået fat i. Det hjælper lidt at hjørnerne er runde, og at den kun 8,6 mm tyk, men for hulen, det er en stor dims.

Rundt omkring på alverdens techmedier har Samsung Galaxy S III fået stor ros for skærmen og især skærmens størrelse - og der er ingen tvivl om, at hardcore websurfere, brugere af mobilspil eller folk, der bruger mobilen til at se film på, vil elske den kæmpestore skærm.

Men en skærm i den gigantiske størrelse kan sagtens ende med at trække ned i de mere almindelige køberes øjne. Samsung Galaxy S III kan nemlig kun dårligt være i en bukselomme, og man kan glemme alt om at sætte sig ned, hvis man har den i baglommen. Det kan stort set heller ikke lade sig gøre at betjene den med  een hånd. Vil man sende en SMS foregår det med telefonen i den ene hånd, mens man taster med den anden hånds pegefinger. Og så slubrer mobilen sultent batteri i sig, når man har den store skærm tændt.

Denne anmelder har klart mest smag for de mere minimalistiske industrielle design, som fx Apples vidunderligt kompakte iPhone 4S, og jeg vil klart anbefale, at man lige tjekker den ud i en butik, hvis man er varm på den. Det er ikke en telefon for alle.

Android 4.0

Samsung Galaxy S III leveres med version 4.0, som er den seneste version af Googles Android. Hvor Android tidligere har været lidt af en rodebutik, er Google med version 4.0 virkelig nået langt, og Android fremstår på Galaxy S III som et mobilsystem, der er ved at blive godt modent. Mobilen er udstyret med en såkaldt quad-core processor, og på sådan en sag fremstår Android 4.0 som virkelig smidigt og lækkert. Og selv om Android 4.0 i sig selv er blevet rigtig godt, har Samsung formået at tilføre systemet en del ekstra ting, der faktisk har formået at gøre det endnu bedre.

Android er stadig en lidt mere rodet affære end eksempelvis Apples iOS eller Windows Phone 7, og der er mange sære detaljer, som man undrer sig over i brug. Eksempelvis leveres systemet med to standard mailprogrammer. Et til Gmail. Og et til alle andre typer mailkonti. Det er mig en gåde, at man ikke kan slå de to apps sammen, men det er Googles, og ikke Samsungs valg.

Galaxy S III arbejder også meget intenst med ansigtsgenkendelse og brug af de interne bevægelsessensorer, og mobilen er så viseligt indrettet, at den holder øje med, om brugeren kigger på skærmen. Gør brugeren ikke det, slukker den for lyset. Det er ret cool, når man ser det i brug. Og som en lille pudsighed kan man more sig lidt over Samsungs danske oversættelse af funktionen i indstillingerne, hvor man skal aktivere 'oplåsning af ansigt' for at få det til at virke.

Udover at konstatere, at Samsung har gjort meget godt ved Android 4.0 er det væsentligste, at systemet reelt kører som en drøm. Jeg har haft mange Android-mobiler i hænderne gennem tiderne, og Samsung Galaxy SIII er klart den, hvor Android har kørt mest flydende.

Dertil bør det nævnes, at også Samsung har arbejdet med at få info ind på låseskærmen, hvor man kan få en hurtig adgang til sine mest brugte programmer, tjekke vejrudsigten, ubesvarede opkald og SMSer. Det er en fed funktion, der dog falder i anvendelighed, hvis man har for vane at låse sin mobil med kode, som man så først skal forbi.

Kamera og batteri

Alle Android-mobilernes store problem, er strømforbruget - og heller ikke Galaxy S III kan sige sig fri for at at være et sultent bekendtskab. Sætter man den op med lidt Facebook, et par mailkonti og bruger lidt GPS, lidt musikstreaming og så fremdeles, skal man have mobilen i opladeren igen ud på aftenen. Når det er sagt er mobilens 2100 mAh-batteri faktisk ganske holdbart, og Galaxy SIII bestemt ikke den mest batterislugende Android-mobil, jeg har prøvet. Installerer man JuiceDefender eller lignende batterisparesoftware, kan man sagtens klemme et døgn eller to ud af batteriet, hvis man bruger den med måde.

Det er stadig ikke helt godt, men det er dog absolut godkendt.

Kameraet i Galaxy SIII er en sag på otte megapixel, der har alle Androids vanlige indstillingsmuligheder, og som tager ganske flotte billeder. Faktisk er jeg overasket over, at Samsung har været i stand til at presse et så godt kamera ind i en mobil, der er så tynd om livet. Jeg er ikke foto-ekspert, men må konstatere, at kameraet er er bestået med en flot karakter oppe i toppen af skalen til almindeligt brug.

Ivrige fotografer kan glæde sig over, at der med Galaxy SIII følger 50 GB online-lagerplads hos Dropbox med, og at mobilen automatisk smækker nye billeder herop.

Dommen

Samsung Galaxy S III er ventet med længsel af rigtig mange Android-fans, og de vil ikke blive skuffede. Der er virkelig tale om et lækkert stykke hardware - og Galaxy S III er måske den bedste Android-baserede mobil, der fås for penge lige nu. Mobilen er proppet med lækre funktioner, og det vil føre alt for vidt at gennemgå dem alle her.

Dermed er den også en god karakter værdig - men der er for mange torne på rosen til seks stjerner. Det meget plastic-agtige design skuffer lidt - og så har denne anmelder det synspunkt, at større ikke per automatik er lig bedre - og i Galaxy S IIIs tilfælde, er dimensionerne efter min bedste overbevisning vokset til noget, der vil falde langt de fleste danskere alt for voldsomt.

Selv om vi ved, at der nok skal være folk, der vil elske den gigantiske skærm, vil vi alligevel være på tværs og trække en stjerne fra topkarakteren, fordi Galaxy S III ganske enkelt er endt med at blive for stor og klodset.