Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der har ikke manglet fremskridt inden for mobilteknologien de sidste par år, og 2011 var bestemt ingen undtagelse. Nu har vi traditionen tro igen hentet krystalkuglen frem fra gemmerne. Vi vil prøve at spå om de udviklinger og nyheder, du kan se frem til i 2012.
Nokia kommer tilbage
Lumia 800 er Nokias første telefon med Microsofts Windows Phone-menuer.
Nokia kommer stort tilbage med Windows Phone. Den finske mobilgigant vil være klar med både topmodeller og enklere modeller baseret på Microsofts menusystem. Nokia kommer til at have genvundet sin position mod udgangen af året.
I løbet af 2011 gik der mange spekulationer om, om Microsoft ville opkøbe Nokia. Disse spekulationer fortsætter stadig, men vi er dog usikre på, om det faktisk kommer til at ske i 2012.
Vores spådom: Når året går på hæld, vil Nokia have mindst et flagskib blandt smartphones top tre. Nokia vil også have mindst én god og betalelig smartphone med Windows Phone, men i år vil den ikke være blandt de tre bedste i sin prisklasse.
Android-tavlecomputere indhenter
Nvidias Tegra 3-platform kommer i 2012. Asus Transformer Prime er først med denne teknologi.
2012 bliver året, hvor tavlecomputerne rigtig kommer til at tage fart. Apple vil fortsat have en stærk position, men Android-tavlecomputerne vil hale kraftigt ind på Apple. En af årsagerne vil være et meget større udvalg af Android-apps lavet til større skærme og til kraftigere hardware.
De nye og kraftige softwareplatforme vil hjælpe Android-tavlecomputerne godt op ad salgsstigen – hjulpet på vej af Nvidias Tegra 3-chips.
Vores spådom: Tavlecomputere med Nvidias Tegra 3 vil have en markedsandel på over 20 procent ved udgangen af 2012.
Web-apps begynder at tage over
Kindle Cloud Reader fra Amazon er en af de mest kendte nuværende web-apps.
Mange af tidens apps henter indhold fra nettet, men selve appen ligger som regel gemt lokalt på telefonen. Såkaldte web-apps kører direkte fra internettet i browseren. Den teknologi, som web-apps baserer sig på, kaldes HTML5, og den vokser stadig i omfang. Mange af de vigtigste apps bliver kun tilgængelige som HTML5-versioner.
En af ulemperne ved web-apps har indtil videre været, at de er blevet oplevet som mindre responsive og brugervenlige end almindeligt installerede apps.
Vores spådom: Mindst én af de store mobile browsere vil opdateres med omfattende specialiseringer, så den kan køre web-apps hurtigere. Der vil blive satset stort på specialiseringen markedsføringsmæssigt for at udfordre den dominans, som Apples App Store og Googles Android Market har.
De første 4G-telefoner i salg
4G eller LTE begynder gradvist at overtage kunder som i dag befinder sig i 3G-nettet. Restfrekvenserne efter det gamle, analoge TV-net vil endelig blive solgt. De nye frekvenser vil give betragteligt forbedret dækning på mobilnettene.
Vores spådom: I løbet af andet kvartal af 2012 vil der endelig være åbnet for at kunne bruge 4G-telefoner i de nordiske 4G-net, omkring et halvt år efter vores naboer i øst.
Nyt design fra Apple
Mange blev skuffet over iPhone 4S. I år bliver iPhonen større og får nyt design.
Der kommer ikke til at ske de store ændringer efter lederskiftet i Apple. Aktionærerne vil muligvis få nogle større udbetalinger, efter at have klaget over Jobs’ sparepolitik i mange år. På den tekniske front vil der ske en opgradering. Sandsynligvis vil iPhone få en større skærm i 2012.
Desuden får iPhonen også nyt design og kraftigere indmad. Apple vil muligvis foretage nogle små justeringer på den nuværende iCloud-tjeneste, men tjenesten er så tilpas ny, så vi tror ikke Apple komme til at ændre noget ved den foreløbigt; den skal lige have tid til at finde fodfæste på markedet. Måske kommer der en nordisk udgave af talestyringen, Siri, som blev lanceret i efteråret?
Der blev påbegyndt mange patentsøgsmål i 2012, som også blev godkendt – men næste iPhone er sandsynligvis ret langt i udviklingen, hvorfor vi nok først i 2013 igen kommer til at se lignende sager, som det var tilfældet i det forgange år.
Vores spådom: iPhone vil få en 3,7 tommer stor skærm, og iPad-skærmen vil få en højere opløsning end i dag. En hurtigere hardwareplatform i form af den kommende A6-chip tager vi som en selvfølge.
Vaio-produkter med Android fra Sony
Sony Tablet S var ikke et Vaio-produkt. Vi tror 2012 bliver året for det første Android-produkt fra Sony med Vaio-stempel.
Vi forudser ingen store ændringer for Sony Ericsson, efter at de er tilbage til kun at være Sony igen. Sony Ericsson har tidligere takket Google og Android for sin genfundne succes. Vi tror alligevel, der er mulighed for, at Sony vil snuse til Windows Phone eller et af de andre mobile operativsystemer. Det skyldes måske de tætte bånd mellem Motorola og Google. Sonys mobiltelefoner vil få endnu tættere bånd til selskabets andre produkter, end de nuværende modeller har.
En af Sonys velkendte serier, som foreløbig ikke er dukket op med Sony Ericsson-mærke, er Vaio. Her er der tale om kostbare og højtydende enheder, som skal konkurrere med Apples bærbare computere. Til trods for at mange spekulerede i en kobling mellem Sonys to første Android-tavlecomputere og Vaio-serien, så var der dog ikke tale om Vaio-produkter.
Vores spådom: Sony kommer med en Vaio-mærket mobiltelefon eller tavle-PC med Android i løbet af 2012.
Samsung Bada kasseres endeligt
Samsung Wave var den første med operativsystemet Bada. Vi tror 2012 bliver et skæbneår for operativsystemet.
Samsungs operativsystem Bada fik en glimrende start med Samsung Wave, godt hjulpet på vej af selskabets første Super AMOLED-skærm. Nu, to år senere, har Samsung lanceret nye Bada-telefoner med jævne mellemrum – den ene mindre spændende end den anden. De fleste, som kan huske operativsystemet, nærmer sig pensionsalderen. Vi holder desuden muligheden åben for, at Samsung blæser nyt liv i enten MeeGo eller webOS. Var det forresten ikke planen, at Samsung skulle lave endnu et nyt operativsystem med Intel?
Vores spådom: Bada kasseres og rejser til operativsystemshimlen sammen med ofrene fra 2011 – MeeGo og webOS.
Datapriser i udlandet reguleres
Datapriserne i udlandet kommer til at falde, og vi mistænker, at lande udenfor EU vil begynde at regulere sine priser efter EU i løbet af 2012.
Indenrigs sker der nok ikke det store med opkaldspriserne i 2012. Myndighederne har sagt, at priserne er lave nok, og det er operatørerne sandsynligvis helt enige i. Der vil derimod komme til at ske en del med priserne i udlandet.
Vores spådom: EU sætter et loft på prisen pr. megabyte ved roaming indenfor Europa. Flere store markeder udenfor Europa vil begynde at regulere deres priser koordineret med EU, muligvis ført an af USA.
Android Market reguleres hårdere
Efter mange pinlige hændelser i 2011 bliver skadelig software et meget vigtigt emne for Google i 2012. Jo større markedsandel Android får, desto vigtigere vil den sikkerhed, som Google kan tilbyde, blive. Vi vil desuden se betragteligt mere indmad indbygget i telefonerne i 2012. Nogle af funktionerne kommer i selve operativsystemet, mens de fleste vil blive tilføjet af producenter som HTC og Samsung.
Vores spådom: Google indfører betydelig, strengere sikkerhedskontrol på Android Market. Vi vil dog ikke komme til at se en så streng kvalitetskontrol à la »app-censur« hos Apple i Android Market.
Mobilen bliver spillekonsol
Nvidias Tegra 3-chips kan gøre mobilerne til spillekonsoller.
Vi forventer nye platforme fra alle leverandører. De to platforme, som vil spille en central rolle i 2012, er Nvidias Tegra 3 og Intels Medfield-platform.
Tegra 3 kommer langt hen ad vejen til at gøre vores dimser i lommen til spillekonsoller. Understøttelse af ekstrem grafik og spilcontrollere gør det til en vældig fleksibel platform til brug hjemme i stuen.
Medfield-platformen kan komme til at ryste godt i de eksisterende mobile chip-producenter. Ydelsen loves nemlig at blive overordentlig stærk til sammenligning med de nuværende chips. At der er tale om en såkaldt X86-chip, gør også enhederne, som bruger den, meget fleksible med fokus på afvikling af software.
Vores spådom: Mindst en af årets heftigste mobiltelefoner kører på Intels Medfield-platform.
Lumigon går konkurs
Danske Lumigon har fortsat ikke fået en eneste mobil ud i butikkerne. Nu har de næppe meget tid igen.
Det danske selskab Lumigon havde en storslagen lancering af modellen T1 i København i efteråret 2010. Selskabet brugte omkring størstedelen af sidste år af sin tid på at fortælle, at Lumigon fortsat findes. Vi er dog ikke overbeviste.
Produktlanceringen af T1 var åbenbart en dyr affære med store flasker champagne, servering og koncert. Snart halvandet år senere er der intet sket.
Vores spådom: Vi tror, Lumigon stiller træskoene i løbet af 2012. Der er investeret mange penge i selskabet, blandt andet af norske investorer, og vi tror tålmodigheden med selskabet er ved at nå en grænse.
NFC erstatter heller ikke i år kortet
Samsung Galaxy Nexus er en af mange telefoner, som kommer til at understøtte NFC i 2012. Alligevel vil teknologien ikke erstatte de nuværende betalingsformer med kort.
Der snakkes en del om mobile betalingsløsninger for tiden. Småbetalinger gennem SMS kender vi allerede. Den store teknologi, som kan betyde slutningen på kreditkortet, hedder NFC, men spørgsmålet er, hvornår den vil slå igennem, og om den vil blive slået på målstregen af anden teknologi. Det er nemlig rigtig mange år siden, de første prøveprojekter med NFC begyndte.
I 2011 begyndte NFC at blive almindeligt i mobiltelefoner, og det findes nu i rigtig mange telefoner. Det vil nok alligevel vare et stykke tid, før selve betalingsløsningerne er helt på plads.
Vores spådom: NFC kan ikke erstatte kreditkortet i 2012. Der er ikke nogen af de store betalingsformidlere, der vil understøtte teknologien før tidligst i 2013. Sporadiske prøveprojekter hos blandt andre Visa og Mastercard vil fortsætte ind i 2013.
Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!
Læs artiklen på Amobil.no
Oversat af Stina Resting