Så stor er risikoen for ny 9/11

Forskere har beregnet risikoen for, at vi inden for 10 år oplever et terrorangreb på størrelse med angrebet på World Trade Center 11. september 2001.

Foto: Scanpix. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Terrorangreb ser ud til at være uundgåelige, uanset hvor i verden man befinder sig. Regeringer forsøger at forhindre dem, mens forskere og analytikere prøver at regne sig frem til, hvor stor risikoen er for et angreb, skriver Videnskab.dk.

For at regne ud, hvad risikoen for terrorangreb er, har forskere adgang til en database kaldet Global Terrorism Database. Her kan man finde informationer om tidligere terrorangreb.

Den viser ifølge Nature.com, at mængden af terrorangreb som selvmordsbomber og flykapringer er steget siden 2000. I de sidste 10 år har over halvdelen af alle terrorangreb været i tre lande. Irak, Afghanistan og Pakistan.

Læs også hos Videnskab.dk: Top 5: Vild teknik skal forhindre nyt 9/11

Siden 9/11 har der været en håndfuld terrorangreb i Vesten. Madrid 2004, London 2005, Norge 2011 og terrorangrebet på magasinet Charlie Hebdo og jødisk supermarked i Paris i år. Ifølge Aaron Clauset, der forsker i computervidenskab ved University of Colorado Boulder, vil vi se, at angreb som på Charlie Hebdo med få omkomne før eller siden vil følges af angreb i en størrelsesorden som 9/11.

Ved brug af matematiske formler betyder det ifølge ham, at der er 30 procent risiko for, at en angreb som 9/11 kan ske et eller andet sted i verden inden for det næste årti. Aaorn Clausets forskning blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Annals of Applied Statistics i 2013.

Læs om forskernes tanker om den nye risikovurdering i resten af artiklen på Videnskab.dk.