Så overhaler tavle-PCerne de bærbare

65 procent af alle PCer i år vil være tavlecomputere, og det er navnlig de helt små med skærme på syv tommer, som vinder gehør - og pengepunge.

Googles Nexus 7 med en skærm på syv tommer er i den populæreste størrelse blandt tavle-PCer. Arkivfoto: Beck Diefenbach, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BECK DIEFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Faldende priser og stadig bedre kvalitet giver et spark til salget af tavle-PCer, som nu er blevet så populære, at de i 2014 vil overhale salget af »almindelige«, bærbare PCer.

Globalt vil der i år blive produceret 315 millioner tavlecomputere, og de vil udgøre 65 procent af PC-markedet, anslår analysefirmaet NPD DisplaySearch. Men det slutter ikke her. I 2017 vil 75 procent af de producerede computere være tavle-PCer.

De små er de populæreste

Det er frem for alt stadig bedre skærme, en hurtigere arbejdende teknologisk indmad, flere og bedre funktioner og faldende priser, som sikrer succesen for tavle-PCerne, der for alvor fik fat, da Apple i 2010 lancerede sin første iPad. Siden er det myldret frem med tavlecomputere i størrelse på syv, otte, ni og ti tommer, og navnlig de mindre modeller har det seneste års tid taget et stort marked, fordi de er så lette at tage med sig. De passer lige i en jakke- eller bukselomme.

To tredjedele af alle tavle-PCer vil i 2014 have skærme på under ni tommer, og syvtommerskærmene vil alene i 2017 udgøre 30 procent af det samlede PC-marked. Samtidig fortsætter priserne med at falde. Hvor en gennemsnitstavlecomputer i 2014 koster 311 dollars/1.700 kroner, vil den i 2017 være faldet til 296 dollars/1.600 kroner, spår NPD DisplaySearch.

Hybrid-PCer dækker flere behov

Tavle-PCerne udvikler sig dog og er i dag ikke nødvendigvis blot løse skærme. Stadig flere kommer som såkaldte hybrid-PCer, hvor skærmen kan få påhæftet tastatur, således at den fungerer som en almindelig bærbar computer, som man derfor ikke har brug for at have. Enkelte hybrid-PCer kører med Windows som styresystem, de fleste med Android, og nogle få kan bruge begge dele.

Dog ser de ultratynde og superlette bærbare, som i branchejargonen benævnes »ultrabooks«, ud til også at vinde frem, om end i mindre skala. I 2013 blev der leveret 26 millioner ultrabooks, i 2017 vil tallet være 57 millioner, fordi der stadig er behov for bærbare computer med ordentlige muskler.