Så meget udleverer Google til myndighederne.

Over det sidste halve år har den danske stat bedt Google om at fjerne data fra Googles tjenester mindst én gang, viser rapport.

Googles Transparency Report viser, hvor meget indhold Google fjerner på vegne af regeringer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske stat har inden for det seneste år bedt Google om at fjerne data fra Googles tjenester. Det viser Googles Transparency Report, der blev offentliggjort i sidste uge.

Rapporten, som udgives engang hvert halve år, viser, hvor meget brugerdata firmaet har fjernet fra sine forskellige produkter efter opfordringer fra regeringer verden over. Rapporten viser også, hvor mange af disse forespørgsler, Google har efterkommet, ligesom den for første gang viser, hvor mange brugerkonti, regeringer har bedt om at få udleveret data fra.

Rapporten viser, at Google ikke har udleveret data fra danske brugeres sites i årets første halvår, men at Google har modtaget ”10 eller færre” forespørgsler om at få fjernet data på vegne af den danske stat, som det hedder sig i rapporten. Google udspecificerer ikke detaljerne om forespørgsler fra lande, hvis der er færre end 10 forespørgsler i alt. Men rapporten kan fortælle, at den danske stat for har bedt Google om at fjerne data imellem 1 og 10 gange, og at Google har efterkommet 100 % af ønskerne.

Rapporten viser som nævnt ikke, hvad det er for data, der er blevet fjernet på vegne af den danske stat. Generelt kan der være mange årsager til, at Google fjerner materiale fra deres forskellige produkter, som udover søgemaskinen tæller Youtube, Blogger og meget andet. De fjernede data er typisk data, der forbryder sig mod lokal lovgivning af forskellige årsager, eksempelvis injurielovgivning, pornografilovgivning eller andet. Oftest fjerner Google først data efter, at en domstol har afgjort, at der er lovmæssig hjemmel til at fjerne data.

Rapporten er på ingen måde et fuldkomment overblik over al data, der er blevet fjernet fra Googles forskellige services. Rapporten opgør eksempelvis ikke data, der bliver fjernet fordi, den overtræder Googles brugerbetingelser, ligesom data, der forbryder sig mod oprethavslovgivningen i overvejende grad ikke er med i rapporten i, da det typisk er private firmaer, som giver indsigelser herimod. Hertil kommer en række andre forbehold, som gør, at rapporten ikke tegner et samlet billede, eksempelvis at Kina ikke tillader fuld adgang til Googles produkter. Dette på trods kan rapporten alligevel give et praj om, hvilke regeringer, der snager mest i borgernes brugerkonti.

USA er det land, som flest gange har fået udleveret data fra brugernes konti, med hele 5950 tilfælde fordelt på 11.057 brugerkonti. I 93 procent af tilfældene har Google efterkommet ønskerne. Efter topscoreren USA følger Indien med 1739 udleveringer, herefter følger Frankrig med 1300, Storbritannien med 1273 og Tyskland med 1060. De indiske myndigheder har fået medhold i 70 % af tilfældene, imens de franske må nøjes med 48 %.

Brasilien er det land, som har fået fjernet mest data fra Google med i alt 224 tilfælde, hvilket udgør 67 % af de samlede forespørgsler. En stor del af det fjernede materiale var politisk smædemateriale efter valget sidste efterår.

Herefter følger Tyskland og USA med henholdsvis 125 og 92 tilfælde. De tyske myndigheder fik medhold i 86 % af tilfældene, hvoraf størstedelen er injuriesager, men også indeholder tilfælde om nazisme.

De amerikanske myndigheder fik medhold i 63 % af tilfældene, hvoraf størstedelen ligeledes er injuriesager, heraf 1.110 tilfælde, som knytter sig til den samme mand og hans familie. Google har samtidig nægtet at fjerne videoer fra Youtube, som viser politivold.

Den interesserede læser kan finde flere resultater i rapporten her.