Så forurenet er din klode

Nyt verdenskort over luftforureningen afslører med chokerende tydelighed, at Kina og Indien er verdens store kulfyrede vækstlokomotiver.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du vil undgå store mængder sundhedsskadelige partikler i lungerne, så hold dig især langt væk fra det nordøstlige Kina, Gangesfloden i Indien samt det sandblæste Sahara.

Det fremgår med næsten chokerende tydelighed af verdens første langtidsbaserede kort over den globale fordeling af potentielt sundhedsskadeligt støv i luften - det vil sige luftens koncentration af partikler, der er mindre end 2,5 mikrometer.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er det potentielt sundhedsskadeligt over længere perioder at indånde luft, der indeholder mere end 10 mikrogram af den slags småpartikler pr. kubikmeter luft.

Verdens fabrikshal sætter rekord

Men som det fremgår af det NASA-udarbejdede kort er koncentrationen i verdens fabrikshal - hele det nordøstlige Kina - helt oppe på omkring 80 mikrogram pr. kubikmeter luft, hvilket er verdensrekord.

Men også hele det tætbefolkede område omkring Indiens Gangesflod, store dele af Pakistan, Italiens Poslette, det centrale Europa samt urbane områder i Nord- og Sydamerika er hårdt ramt af partikelforurening.

Dertil kommer høje koncentrationer i Sahara, på Den Arabiske Halvø og i Gobiørkenen, hvilket formentlig især skyldes store mængder sand i luften.

Kun de blå (og lyseblå) områder holder sig under WHOs grænseværdi, så Danmark befinder sig, som det fremgår, en anelse over det anbefalede niveau.

Der er med andre ord grund til bekymring, hvis man bor i et grønt, gult og fremfor alt rødt område på kortet. Så snart småpartiklerne er kommet ned i lungerne, kan de bl.a. udløse astma, bronkitis og hjerte- karsygdomme.

De to canadiske forskere bag verdenskortet, Aaron van Donkelaar og Randall Martin fra universitetet i Halifax, mener, at kortet giver det hidtil mest præcise billede af den globale fordeling af småpartikler.

Hvad betyder det for dødeligheden?

Kortet er nemlig ikke udelukkende baseret på satellitobservationer, der giver et meget bredt billede af koncentrationen i alle atmosfærelag, men inddrager også computersimuleringer for at fremstille et mere retvisende billede af forholdene nær jordoverfladen..

Dertil kommer, at der ikke er tale om et øjebliksbillede af klodens partikelforurening. Kortet viser nemlig den gennemsnitlige fordeling over hele perioden fra 2001 til 2006.

-Vi kan tydeligt se, at et utroligt stort antal mennesker er udsat for høje koncentrationer af småpartikler. Men foreløbig har ingen undersøgt, hvad det betyder med hensyn til dødelighed og sygdom, udtaler Randall Martin.