Så blev der talt dansk fra rummet for første gang

Andreas Mogensen fik langt mest taletid, da de tre nyankomne til rumstationen holdt telekonference. Og husk nu at ringe til mor, når du lander, Andreas

Der sidder ni mand på en rumstation ...Forrest sidder Aidyn Aimbetov, 43, Sergej Volkov, 42, og og en storsmilende Andreas Mogensen, 38, få minutter efter at de er kravlet ind i rumstationen efter mere end to døgn  i det trange Sojuz-fartøjBag dem står i mere afslappet påklædning den nuværende besætning på ISS: Fra venstre mod højre: Kjell Norwood Lindgren, der trods sit svenske navn er amerikaner, men født i Taiwan. Han er 42 år gammel og på sin først rummission. Oleg Kononenko er russer, 51 år gammel, og på sin tredje rummission. Kommandør Gennady Padalka er 57 år, fra Rusland, og på sin femte rummission. Kimiya Yui, er japaner, 45 år gammel og på sin første mission. Næstkommanderende, Mikhail Kornijenko, er 55 år, fra Rusland og på sin anden rummision. Scott Kelly er amerikaner, er 51 år gammel og på sin fjerde rummission.De to sidste skal være på rumstationen i et helt år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var store smil over hele linjen, da Andreas Mogensen og hans to rejsefæller åbnede lugen til deres trange Sojuz-raket og svævede ind til deres seks kolleger på rumstationen. Også i kontrolrummene, hvor man ikke er vant til at se en samtidig besætning på ni personer på rumstationen.

Alle ni var stillet op til telekonferencen fra rummet, hvor kolleger og familie fik lov til at tale til de tre nyankomne.

Andreas Mogensen fortalte, hvordan det havde været at sidde inde i den Sojuz-raket, som mange danskere så blive sendt op fra Bajkonur meget tidligt onsdag morgen.

»Det var en lidt besynderlig følelse, for selvom der er vinduer i raketten, så kan vi ikke se ud, når vi starter. Der et skjold på toppen af raketten, så det var helt mørkt. Vi hørte lyden og blev presset tilbage i vores sæder, og så var det først efter tre minutter at vi pludselig kunne se ud. Det var en lidt underlig følelse at være inde i et mørkt rum og blive skudt afsted og ikke selv kunne se raketten komme op,« fortalte han.

Og det var nok første gang, der blev talt dansk ude fra rummet.

I kontrolcenteret i Moskva var stemningen næsten løssluppen efter videosamtalen med Andreas Mogensen. I det europæiske rumfartsagentur ESAs lokaler en etage under kontrolrummet skålede kolleger og Andreas' nærmeste familie. De råbte et trefoldigt leve for Danmarks første astronaut.

»Jeg har været helt oppe i skyerne af skræk og helt oppe i skyerne af glæde. Jeg har været super nervøs hele tiden. Men nu har jeg det bedre,« sagde astronautens mor, Lisa Bjerregaard.

Under sønnens 51 timer lange tur til den Internationale Rumstation fik hun opdateringer fra russiske Roskosmos to gange i døgnet.

»De sagde altid, at det gik godt, men jeg vidste jo ikke, om det bare var for at gøre mig glad,« siger Lisa Bjerregaard.

At se Andreas ansigt var derfor tiltrængt for den 72-årige astronautmor.

»Hej skat. Jeg kunne så godt tænke mig at vide, hvordan dine ben har det, efter at have siddet sammenkoblet så længe. Og så vil jeg lige sige til dig, at jeg har en meget stor nyhed. Og nu er jeg spændt på, om du gætter hvad det er, men Irene er i fødsel. Hun er på hospitalet og er ved at føde lige nu«, sagde Lise Bjerregaard.

Den »Irene«, som nu er gået i fødsel foran hele det ruminteresserede livestream-publikum (i det omfang de forstår dansk), er Andreas Mogensens meget højgravide søster, der måske i skrivende stund allerede er mor til en lille nyfødt pige. Irene Birk havde før opsendelsen joket med, at hendes vand nok ville gå af ren og skær spænding, og det blev så ikke helt forkert.

»Det er skønt at se dig. Jeg har været så spændt. Jeg har haft klamme hænder og været helt nervøs, men NU har jeg det godt,« sagde en lettet Lise Bjerregaard til sin søn.

I de kommende dage får Andreas Mogensen god mulighed for at ringe hjem til familien, herunder til sin kone Cecilie, der efter turen til Kasakhstan tog hjem for at tage sig af parrets lille datter. Hun fik et særligt vink og en hilsen under telekonferencen.

»Man kan se, at han har det godt. Da han forlod jorden, havde han et kæmpe smil på. Og det første man så, da han trådte ind på ISS var et kæmpe smil,« siger Andreas Mogensens bror Niels, der også var med i kontrolcenteret i Moskva.

»Husk nu at svæve  lidt rundt og bare nyde det,« sagde Niels Mogensen, der også bad vores danske astronaut om at give en  særlig »thumbsup« til alle de danskere, der så med på skærmen.

De næste otte dage har Andreas  Mogensen et meget travlt arbejdsprogram, inden han sent  fredag i næste uge kravler ind i en anden Sojuz-raket,  sammen med en af sine rejsefælle de seneste dage, kasakhstaneren Aidyn Aimbetov, og den nuværende kommandør af rumstationen Gennady Padalka, der skal styre raketten mod jorden, hvor de ventes at lande ca. tre timer senere.

Til slut bad Mogensens mor ham om at »ringe, når han var landet«, som mødre vist gør overalt i verden til alle tider. Nu også på dansk og i rummet.