Rystet biolog om australsk inferno: »Arterne forsvinder, mens jeg sidder og beskriver dem«

Mindst en milliard dyr frygtes omkommet i de ekstreme australske skovbrande. Alene i én skov er ca. 25.000 koalaer døde. Dansk ekspert vurderer, at talrige enestående arter af insekter, edderkopper og andre smådyr er uddøde.

 

For kurator på Statens Naturhistoriske Museum Nikolaj Scharff er de uhyggeligt store australske skovbrande ikke bare en katastrofe. De er en tragedie.

Som edderkoppeekspert har han adskillige gange været på feltarbejde i de store skovområder i delstaten New South Wales, der i de senere uger har været hærget af et inferno af flammer.

Der har han indsamlet masser af edderkopper, og op mod 100 af arterne er hidtil ubeskrevne af slagsen, som tilmed har ganske bestemte australske skove som deres eneste levested.

Nikolaj Scharff, edderkoppeekspert

»Jeg har indsamlet masser af nye edderkoppearter dernede, og nu er de måske uddøde. Det er chokerende for mig.«


»Arterne forsvinder, mens jeg sidder og beskriver dem. Jeg har indsamlet masser af nye edderkoppearter dernede, og nu er de måske uddøde. Det er chokerende for mig,« siger Scharff.

Foreløbig er omkring 84.000 kvadratkilometer skov og andre naturområder gået op i flammer, siden den ekstreme australske brandsæson blev indledt for ca. fire måneder siden. Det svarer stort set til det dobbelte af Danmark.

En tidligere vurdering lød på, at ca. 480 millioner større dyr kan være omkommet i den forbindelse.

De ekstremt omfattende og intense australske skovbrande er ikke kun gået hårdt ud over dyrelivet. Mindst 28 mennesker er foreløbig omkommet i flammehavet, herunder tre brandfolk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saeed Khan/AFP/Ritzau Scanpix.

Men det var angiveligt ikke bare et konservativt estimat. Det var også udelukkende baseret på et skøn over dyretabet i den mest brandhærgede delstat, New South Wales.

»Det oprindelige tal – 480 millioner – var baseret på pattedyr, fugle og krybdyr, som vi kender tætheden af, og det tal er nu lidt forældet. På baggrund af brandenes omfang nu er det over 800 millioner – alene i New South Wales,« siger professor og biolog ved universitetet i Sydney, Chris Dickman, til Huffington Post.

Dermed vurderer Dickman, at det samlede australske dyretab i de seneste måneder har været over en milliard, især hvis man også medtæller frøer og flagermus.

Men dertil kommer den »usynlige« fauna – som edderkopperne.

Omkring 100.000 stykker kvæg menes omkommet i denne sæsons australske skovbrande, vurderer landets landbrugsministerium. Her har en farmer i New South Wales gravet en grav til sit døde og forbrændte kvæg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tracey Nearmy/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Australien er kendt for at have et meget rigt dyreliv samt for rigtig meget individualisme, altså talrige dyr, der kun lever dér – og ingen andre steder på kloden. Og når vi snakker australske edderkopper, så er levestedet for flertallet af arterne helt bestemte skovområder. På den baggrund er brandene ekstra katastrofale,« fortsætter Nikolaj Scharff og forklarer, at omkring otte ud af ti af de arter, han har fundet i skove i New South Wales, er hidtil ukendte arter af spindlere.

Den gængse vurdering er ifølge Scharff, at der i dansk og europæisk natur lever omkring en halv milliard edderkopper pr. kvadratkilometer. Men i australske skove er koncentrationen formentligt endnu højere, anslår den danske forsker, der dog ikke vil udelukke, at en del af smådyrene har kunnet overleve under jorden, mens flammer jog forbi.

Kænguruer er meget mobile og har derfor større chance for at undslippe den brændende skov. Men bagefter kan de dø af tørst og sult. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mennesker kan imidlertid bedre forholde sig tabet af pattedyr – ikke mindst de nuttede pungdyr, koalaerne, der er afhængige af blade fra særlige eukalyptustræer i de australske skove.

En brandmand redder en koala ud af en brændende skov på Kangaroo Island i Australien. Ca. 25.000 koalaer menes omkommet i flammer på øen. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Mariuz/EPA/Ritzau Scanpix.

Billeder og videooptagelser af forbrændte og tørstende koalaer går viralt på nettet, men koalatabet har også været ekstraordinært stort. Alene i New South Wales vurderer myndighederne, at op mod en tredjedel af delstatens koalaer er gået til i flammehavet.

Men allerværst er det gået ud over den omfattende koalabestand på den biologisk enestående ø Kangaroo Island ud for South Australia.

En død og forbrændt koala på en vej på Kangaroo Island. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Mariuz/EPA/Ritzau Scanpix.

Mere end en tredjedel af øen, der er ca. en halv gange større end Fyn, er ifølge NASA gået op i flammer. I den forbindelse frygtes omkring 25.000 koalaer at være omkommet. Det er mindst halvdelen af øens bestand.