Rygende slagsmål om dansk radio

En række radiostationer og rettighedsorganisationer opfordrer politikerne til ikke at slukke for FM-radioen og påtvinge folk digital DAB-radio - for de fleste lytter allerede til radio og musik over internetforbindelsen i stedet.

En radio er ikke bare en radio. Langt de fleste har stadig en FM-radio eller hører radio over internetforbindelsen, selv om man i årevis har kunnet købe digitale DAB-radioer som denne, der også kan klare de ældre FM-signaler. Foto: Philips Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der stiger allerede sorte røgskyer op fra valpladsen, hvor der kæmpes om fremtidens radio i Danmark. Udsigten til, at den nuværende FM-radio bliver lukket, så frekvenserne kan frigives til digital radio i stedet, splitter nemlig aktørerne på radiomarkedet.

DAB er digital radio (forkortelsen betyder »Digital Audio Broadcasting«) og dermed radio i minimum samme kvalitet som på FM men uden støj. Lige nu er der 15-20 kanaler på det danske DAB-net, heriblandt regionale kanaler, DRs kanaler, SBS' kanaler og Radio 24syv.

Stikket trækkes i 2019

Digital radio skal give radio i bedre kvalitet, ligesom da Danmark for fem år siden skiftede de analoge, »gammeldags« TV-signaler ud med digitalt TV. Digital radio fylder, trods den bedre kvalitet, mindre på radiofrekvenserne. Derfor vil der blive plads til mere radio på samme plads.

Da politikerne indgik det nuværende medieforlig for 2012-2014, aftalte de, at det er den nye udgave af DAB, kaldet DAB+, der skal satses på fra 1. december 2014. Den dato er dog siden blevet udsat. Mindst 50 procent af al radiolytning i Danmark skal endvidere foregå digitalt, før der med udgangen af 2019 bliver slukket for FM-senderne, og man dermed går over til fuldt digital radio.

Branchen Forbrugerelektronik (BFE), der samler de store elektronikproducenter, anslår, at der i år sælges 180.000 DAB-radioer mod 159.000 sidste år og 106.000 i 2012. Af de omkring 6,5 millioner radioer, der er i brug i Danmark, kan de 1,7 millioner anvende DAB, og af dem kan 900.000 bruge DAB+. Mange bilradioer, musikanlæg og lydbarer til TV har også DAB indbygget.

Som tommelfingerregel er alle DAB-radioer solgt siden 2011 med DAB+.

Opfordring til politikere: Vent

Alle DRs kanaler skulle fra 1. december være skiftet fra DAB til DAB+, men DR trak i nødbremsen. Fra foråret vil DRs største kanal, P4, og kommercielle, regionale stationer sende med DAB+. Det bliver derfor regionalradioerne, der skal trække læsset, og ifølge Kulturstyrelsen forudsætte, at man har en DAB+-modtager, hvis man vil lytte med.

Omkring 800.000 DAB-radioer vil dermed stige af, fordi de gamle radioer ikke forstår den nyere teknik, ganske som TV-apparater med MPEG2-omformere stod af, da TV-signalerne blev ændret til MPEG4 for at give plads til flere kanaler i bedre kvalitet. De fleste moderne DAB-radioer kan dog godt modtage de gammeldags FM-signaler men kan så kun bruges til det og til øvrige kanaler, som endnu ikke er skiftet til DAB+.

Onsdag formiddag samles Folketingets kulturudvalg for at drøfte, om der skal køres videre med den nuværende køreplan og dermed også bruges ti millioner kroner på en oplysningskampagne om DAB-radioer.

Men SBS Discovery, som har seks radiokanaler, Radio 24syv og rettighedsorganisationerne Koda og Gramex vil have politikerne til at vente med at slukke for FM-signalerne. De mener, at det er alt for dyrt at skifte til digital radioteknologi, og at DAB i øvrigt allerede er forældet og overhalet indenom af radio sendt over internetforbindelsen (såkaldt »streaming«)

Som at sælge hestvogne, når man kan få en Tesla-bil

»Da man slukkede for analogt TV, gav det en gevinst for alle med flere kanaler og bedre kvalitet. Det får man ikke med DAB. I ti år har man kunnet købe DAB-radioer, men det gør folk ikke. Folk lytter til musik og radio på smartphones og mobilt udstyr. De nye radiobrugere på 15-35 år går ikke i Fona og køber en DAB-radio. Millioner har valgt at høre musik på andet end den DAB-radio, som de har kunnet købe i lang tid. Når DAB-radioen tilmed er dårligere teknologi til højere pris, er det som at forsøge at lancere hestevogne, når man kan få en Tesla-bil,« siger John Kristensen, administrerende direktør for kunstnernes rettighedsorganisation Gramex.

Han mener ikke, at DAB skal skrottes.

»Nej, DAB kan bare rulle videre. Vi er ligeglade med, om musikken kommer ud af en FM-radio, en DAB-radio eller en brødrister, bare rettighedshaverne får deres penge. Men politikerne skal lade være med at sætte en lukkedato på FM-radio. Fremtidens lytning sker helt klart på internet gennem 4G- og senere 5G-mobilnettet, så man skal ikke bruge 10 millioner kroner på en informationskampagne for en teknologi, der fra starten er forældet. De eneste, der tjener på en slukning af FM, er den, der har budt ind som gatekeeper (bestyrer, red.) af DAB-nettet, og alle dem, der producerer udstyr,« siger John Kristensen, som selv har arbejdet i teknologibranchen siden 1995.

Første prøvesendinger i 1995

I den anden ende af rebet trækker f.eks. selskabet Teracom, der ejes af den svenske stat, og som i Danmark ud over betalings-TV-udbyderen Boxer også tæller PlusTV. Teracom overtog i juli 2010 det danske TV- og radiosendenet fra DRs og TV 2s fælles selskab, Broadcast Service Danmark, for 1,25 milliarder kroner. Teracom har nemlig lagt billet ind på også at stå som bestyrer af DAB+-nettet.

DR begyndte som de første i Danmark at prøvesende DAB-radio i september 1995, og i 2002 begyndte opbygningen af et landsdækkende sendenet til digital radio.

En af fordelene ved digital radio er, at man bruger stationens navn til at finde den, hvor man med FM-radio skal huske radiostationens sendefrekvens.

Rettet 2014-11-26 kl. 9: DRs DAB-kanaler skulle fra 1. december være skiftet til DAB+. Dette er dog siden blevet ændret, hvilket ikke fremgik af den oprindelige artikel.