Rumfærge med hul i kaklerne

Astronauter skal måske have gang i deres reparationskit, så de kan komme sikkert gennem atmosfæren, når de skal lande. »Endeavour«s mission er blevet forlænget tre dage.

NASAs rumfærgeprogram er igen ramt af problemer under »Endeavours mission.

For det gammelkendte problem med isoleringsskum, der løsner sig fra den store brune tank i de første sekunder efter opsendelsen er igen opstået.

Fem steder er rumfærgens sarte, men særdeles varmebestandige kakler blevet ramt af isoleringsmateriale, der på grund af rumfærgens hastighed kommer til at slå meget hårdt.

NASA har ofret mere end syv milliarder kroner på at gøre rumfærgeprogrammet mere sikkert, efter at syv astronauter blev dræbt, da rumfærgen »Columbia« i 2003 eksploderede på vej ned gennem atmosfæren, fordi de varmebeskyttende kakler under rumfærgens ene vinge var blevet beskadiget under opsendelsen.

Og bestræbelserne har trods alt betydet, at der ikke længere falder så meget isolering af, men åbenbart ikke nok til, at det farlige problem helt kan undgås.

Til gengæld er der siden »Columbia«-ulykken også gjort en større indsats for at sikre, at sådanne problemer bliver opdaget i tide. Og det var da også en en gennemfotografering af rumfærgen, inden den lagde til ved den internationale rumstation, ISS, der afslørede kakkelproblemet. Et af hullerne er på omkring otte kvadratcentimeter og anses for at kunne udgøre en risiko.

Test i laboratoriet
Derfor udsætter NASA-teknikere i de kommende dage et lignende kakkel-område med samme skader for tusindvis af varmegrader i et laboratorium for at se, hvad der sker.

Viser det sig at være farligt, så skal astronauterne reparere skaden ved hjælp af medbragt lappegrej.

Og foreløbig ser det ikke ud til, at rummissionen kommer i tidsmæssige problemer, for »Endeavour« har medbragt nyt udstyr, som for første gang er med i rummet, og som sikrer, at »Endeavour« kan få strøm fra rumstationen.

Det forlænger rumfærgens operationstid i rummet, og derfor har NASA da også allerede nu forlænget missionen fra 11 til 14 dage.

Det er rumfærgernes 22. tur til den internationale rumstation med dele til den fortsatte udbygning, mens det er den 119. gang, en rumfærge sendes ud i rummet.