Rødvin kan styrke knoglerne

Stoffet resveratrol, som blandt andet findes i rødvin, kan øge knogleopbygningen, viser ny dansk forskning.

Her er vi til vinsmagning med Peter Sisseck og Jacques Selosse, hvor der skænkes vin fra Pingus op til gæsterne. Mindre kan gøre det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Rødvins mange gode egenskaber får nu føjet endnu én til rækken.

Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har nu som de første i verden bevist, at et det bioaktive stof resveratrol, som findes i relativt høje mængder i vin, vindruer, bær og nødder, også kan give stærkere knogler hos mennesker.

»Vores undersøgelse viser, at resveratrol stimulerer de knogledannende celler i kroppen. Det giver os håb om, at resveratrol på sigt kan have potentiale i behandling af osteoporose (knogleskørhed, red.),« siger professor og overlæge Steen Bønløkke Pedersen ifølge universitetets hjemmeside.

I forvejen vurderes resveratrol at have en positiv effekt i forhold til hjertekarsygdomme og diabetes, og tidligere undersøgelser har desuden vist, at stoffet beskytter mod knogletab i mus og rotter. Det danske studie påviser nu også den gavnlige effekt for mennesker.

I forsøget deltog patienter med såkaldt metabolisk syndrom, en tilstand, der giver forstyrrelser i kroppens omsætning af næringsstoffer, specielt sukker og fedtomsætningen - og dermed øger risikoen for såvel diabetes, åreforkalkning og knogleskørhed.

For de patienter, der fik den højeste dosis af resveratrol, kunne man i løbet af fire måneder se betydelige forbedringer i knoglerne.

»Mængden af resveratrol, vi benyttede, overstiger langt, hvad man kan spise og drikke sig til gennem nødder og rødvin, men det et meget positivt resultat, der giver god grund til optimisme i forhold til behandling af osteoporose med et resveratrol-præparat i fremtiden,« siger Steen Bønløkke Pedersen.