Rødglødende mobilefterår i vente

De senere års udvikling på mobil-området har været højspændt. Men det kommende efterår vil slå toppen ud af skalaen.

Foto: MICHAEL KOOREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver helt vildt. Intet mindre kan siges om det tech-efterår, der senere i denne uge skydes i gang med IFA-messen i Berlin. Messen, der er Europas største elektronikmesse, ledsages vanligvis af en bunke produktlanceringer, men i år blev optakten til messen fuldstændig overdøvet af nyheden om, at Apples Steve Jobs trækker sig som topchef, netop som Apple står foran lanceringen af den nye iPhone 5.

Nyheden om Jobs er dog langtfra den eneste jordskælvsagtige begivenhed. Tværtimod står mobilproducenterne foran bunkevis af lanceringer og strategiskifter, der står til at ommøblere mobilbranchen totalt.

HP skød gildet i gang ved at droppe det system, webOS, der driver selskabets Pre-telefoner. Både Pre og webOS er efterladenskaber fra det hedengangne Palm, der nu endegyldigt ligger i graven. I sidste uge lancerede Nokia så den seneste udgave af styresystemet Symbian, kaldet Belle, der får Nokias smartphones til at ligne Android, og Nokia lancerede i samme ombæring en lille bunke billige mobiler, der blandt andet skal slås for markedsandele på de voksende markeder i den tredje verden, hvor en stor del af fremtidens mobilslag skal stå.

En dødedans

Opdateringen til Belle er dog blot at betragte som en dødedans – for allerede i september lancerer Nokia det spritnye styresystem MeeGo i supermobilen N9 for derefter at presse på for at få succes med sit fornufts-ægteskab med Microsoft om Windows Phone 7.

Ifølge nogle analyser vil aftalen med Nokia betyde et regulært boost for Windows Phone 7, der inden for få år vil blive det næststørste mobilsystem. Analyserne til trods går det i øjeblikket den modsatte vej for det nye Microsoft-mobilsystem, der stort set ikke sælger.

Samme dag, som Nokia lancerede Belle og de nye, billige mobiler, lancerede Samsung samtidig en håndfuld Android-baserede Galaxy-mobiler i den billige ende af skalaen.

Endelig forventes Apple om nogle uger at lancere en billig udgave af iPhone, som måske blot er en nedbarberet udgave af den velkendte iPhone 4.

Og for at det ikke skal være løgn, har en hollandsk domstol på opdrag fra Apple netop forbudt salg af Samsungs Galaxy-serie fra 13. oktober, fordi Galaxy-telefonerne angiveligt krænker et Apple-patent.