Robotter skal stoppe outsourcing

Industriarbejde er gennem de sidste mange år forsvundet fra Danmark til udlandet. Men den udvikling kan stoppes, hvis robotter slår igennem som billige »medarbejdere« i industrien.

Robothånd på messe i Hannover. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER STEFFEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af industrirobotter i Danmark er tredoblet på ti år, og det kan sætte en stopper for, at danske industrijobs bliver outsourcet til udlandet. Det skriver Ugebrevet A4.

Det vækker begejstring hos Jan Rose Skaksen, professor ved Copenhagen Business School.

- Outsourcing og industrirobotter har meget til fælles. I det ene tilfælde lader du noget udenlandsk arbejdskraft gøre noget, danske arbejdere plejer at gøre. Og med industrirobotter sætter du nogle maskiner til det. Begge dele handler om lønomkostninger. Og jeg tror, der er rigtig gode muligheder for at stoppe outsourcing-bølgen ved at øge brugen af industrirobotter, siger han til Ugebrevet A4.

En markant årsag til, at industrirobotterne er på vej frem, er, at de er blevet meget billigere.

- Der er sket en revolution inden for robotteknologien i de senere år. En industrirobot kostede cirka en million kroner for fem-seks år siden. I dag koster den omkring 250.000 kroner, og den er meget mere fleksibel, hurtigere til at programmere og kan bruges til mange flere opgaver end for bare få år siden, siger Bjarke Nielsen, sekretariatsleder i innovationsnetværket RoboCluster, til A4.

Han er sikker på, at industrirobotternes vil få stor betydning for outsourcing fremover.

- En robot koster det samme i Kina som i Danmark. Og på et tidspunkt bliver det ligegyldigt, hvor produktionen ligger. Jeg er sikker på, at hele debatten om outsourcing vil blive stækket voldsomt i de kommende år. Og om tyve år vil al produktion groft sagt blive varetaget automatisk, siger Bjarke Nielsen til A4.

Det samlede antal arbejdstimer i industrien er ifølge Danmarks Statistik faldet med 30 procent fra 2001 til 2011, fordi mange danske virksomheder har udnyttet den billige arbejdskraft i eksempelvis Kina.

I samme periode er antallet af industrirobotter hos danske virksomheder tredoblet fra 2.093 til 5.571, og der blev solgt 62 procent flere industrirobotter i Danmark i 2011 end i 2010, viser tal fra DIRA, Dansk Robot Netværk.