Ren energi kan føre til retssager

Naboerne til flere hundrede nye store vindmøller kan blive en klods om benet på VKs plan for en renere energiproduktion. Dansk Folkeparti kræver øgede muligheder for erstatning til naboer, hvis partiet skal stemme for energiplanen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Fold sammen
Læs mere

En stribe retssager risikerer at følge i halen på regeringens ambitiøse energiplan, der for tiden forhandles i Folketinget. Naboerne til flere hundrede planlagte gigantiske møller kan nemlig vinde erstatningssager, hvis de beviser, at deres ejendomme falder ekstra i værdi på grund af naboskabet. Retten til at lægge sag an eksisterer allerede, påpeger en ekspert i naboret, lektor og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet, Anders Hessner.

»I en sag fra landsretten anerkendte Miljøministeriet, at naboer til en stor forsøgsmølle på Høvs­øre på Jyllands vestkyst havde krav på erstatning. Samtidig viser en sag fra Højesteret, at en beboer havde krav på erstatning for det værditab, en mobilmast var årsag til. Og når det gælder erstatningssager mellem naboer, er der ingen forskel på, om det er en mobilmast, en vindmølle, en svinefarm eller noget helt fjerde, der udløser forringelsen af ejendomsværdien,« siger Anders Hessner, der for tiden er ved at lægge sidste hånd på en afhandling om naboret.

Han understreger, at eventuelle erstatninger til vindmøllenaboer beror på en konkret vurdering, og at erstatninger kun kan komme på tale, hvis værditabet er større end det, husejeren må regne med i et moderne samfund, der udvikler sig.

Dansk Folkeparti sætter ligefrem som betingelse for at gå med i det kommende energiforlig, at retten til erstatning bliver udvidet. Partiet mener ikke, domstolene er rundhåndede nok med at tilkende erstatninger for værditab.

»Danskerne skal have hurtigere og nemmere adgang til at få erstatning, end tilfældet er i dag,« siger partiets miljøordfører, Jørn Dohrmann.