Rekord i teleportation – 100 km

Kinesiske forskere har slået den tidligere rekord på 16 kilometer i teleportation.

I Harry Potter-universet teleporterer figurene sig over lange afstande ved at træde ind i en kamin. Det er endnu ikke muligt i vores verden, men det er lykkedes for kinesiske forskere at transportere en fotons oplysninger knap 100 kilometer. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke nogen nyhed, at forskere har kunnet teleportere fotoner. Det har man kunnet, før Harry Potter trådte ind på scenen i 2001 og udførte magi i alle afskygninger. Det lykkedes første gang i 1997, i 2010 blev en foton teleporteret 16 kilometer.  Men det er peanuts i forhold til den massive rekord, et hold forskere fra University of Science and Technology of China i Shanhai nu har begået. Det har teleporteret en foton næsten 100 kilometer. Det skriver Forbes. Fotoner kan ellers være svære at holde styr på, den er en elementarpartikel, der adskiller sig fra eksempelvis elektroner ved ikke at have en hvilemasse og i vakuum spæner derudaf med lysets hastighed.
 
Men den netop begåede sammenligning med teleportation, som man kender det var Harry Potter og Star Trek og de kinesiske forskeres type teleportation er ikke helt berettiget. For når forskerne teleporterer en foton, så telepatorterer de ikke den egentlige foton – eller den egentlige Harry Potter – men dens oplysninger.

Lasersat rekord

Én af udfordringerne ved teleportation er, at det skal gøres i åbne rum. Man kan ikke bruge fiberoptisk kommunikation, som ellers kan overføre data og informationer fra et sted til et andet ved at sende lys gennem en lysleder – også kendt som fibernet. For når informationerne bliver transporteret over 1 kilometer, bliver der tilført så meget lys, at informationerne går tabt. Så når afstanden når op over 1 kilometer, så gør man i stedet brug af lasere. De kinesiske rekordforskere har udviklet en metode, hvor de kan holde en laserstråles fokus på 97 kilometer – og dermed teleportere en fotons oplysninger de knap 100 kilometer.

Omsat til den virkelige verden kan sådan en form for teleportation betyde, at man vil kunne sende oplysninger og informationer, som ikke er mulige at aflytte. Der er lang vej igen, men det er et kvantespring på vejen.