Regn giver gråvejr indeni

En regnfuld sommer som den i år er ikke bare trist og kedelig, den kan ligefrem være skadelig for det mentale helbred. Det fortæller formand for Psykiatrifonden Jes Gerlach. Svensk undersøgelse viser stigning i salget af lykkepiller i dårlige somre.

Arkivfoto: Lars Helsinghof/Scanpix Fold sammen
Læs mere

De fleste har hørt om vinterdepressioner, men en sommer med vedvarende regn og overskyet himmel kan lige så let være skyld i, at humøret kommer helt i bund. Årsagerne er både psykologiske og biologiske, fortæller Jes Gerlach, speciallæge i psykiatri og formand for Psykiatrifonden, der mener, at der er en helt klar sammenhæng mellem vejret udenfor og vores mentale tilstand indeni.

»Vi er meget afhængige af at få en vis mængde lys, ellers bliver vi trætte og initiativløse, og nogle bliver til og med deprimerede. Derfor kan der let forekomme vintertræthed om sommeren, hvor man ellers skulle være glad,« siger han.

På den biologiske side er det især hormonet melatonin, som vi udskiller for meget af, når vejret er gråt.

Det fremmes i mørke og hæmmes ved dagslys og er med til at regulere vores døgnrytme. Det bliver derfor kaldt for mørkehormonet, og udskiller vi for meget melatonin, er det lettere at føle sig træt og uoplagt.

Derudover kan også det psykologiske aspekt især om sommeren være med til at forstærke følelsen af depression.

»Sidder man i et sommerhus, der er lejet lidt for dyrt, mens regnen bare fosser ned, hjælper det ikke på humøret. Nogle er upåvirkelige, og kan sagtens få oplevet en masse alligevel, mens andre går mere eller mindre ned. Det kan let ende med at skabe kaos og ravage i familien, mens man er på ferie og egentlig skulle hygge sig,« fortæller han.

Og da det især er kvinder, der generelt er ofre for vintertræthed og depression, er det også dem, der står først for skud, når sommeren byder på kedeligt vejr.

Solkuren
En ferietur ned til sol og varme er derfor ikke bare ren luksus. Det kan ligefrem være sundt for sjælen og give et energiboost, der kan være nyttigt at have med sig, når det bliver efterår og koldt udenfor.

»Går man i vinteren i møde med en følelse af nedtrykthed, er det ikke det bedste udgangspunkt. Derfor er det utrolig godt at komme sydpå for dem, der ikke kan undvære solen. Alternativt kan man bruge en terapilampe med kunstigt lys, da den også kan fjerne mørkehormonet melatonin, som er med til at gøre os trætte,« siger Jes Gerlach.

En undersøgelse fra Uppsala Universitet i Sverige bekræfter Gerlachs udsagn. Undersøgelsen fandt frem til, at salget af antidepressiv medicin i Sverige stiger, når temperaturen falder. Ved at sammenligne juli måned i årene 1991-1998 fandt forskerne ud af, at der blev udskrevet markant flere recepter til de såkaldte lykkepiller i måneder, hvor vejret bød på mere regn end sol.