Regn får isen på Grønland til at smelte med rekordfart

Grønlands is smelter ekstremt hurtigt for tiden. Ny forskning viser, at det skyldes store mængder sommerregn, som gør det løse islag mere sårbart over for jordens opvarmning.

Isfjorden ved Ilulissat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du gik måske og troede, at varmere temperaturer alene var nok til at smelte isen på Grønland. I så fald var du ikke alene. Indtil nu troede mange glaciologer det samme.

For første gang viser et nyt studie nu, at isen på Grønland smelter hurtigt, ikke bare på grund af højere temperaturer, men også på grund af megen sensommerregn. Det skriver Videnskab.dk.

Studiet viser, at tilfælde af store mængder regn er forekommet hyppigt som følge af varmere og vådere vejr gennem de seneste 20 år. Det får vandet til at trænge gennem isen, hvilket får den til at smelte og bevæge sig hurtigere.

»Vi fandt ud af, at 10 til 15 procent af afsmeltningen af isens overflade i 2011 fandt sted i én uge med usædvanligt varmt og vådt vejr i sensommeren. Når regnvandet nåede isens bund, løftede den sig og begyndte at bevæge sig hurtigere,« siger Sam Doyle fra Aberystwyth University i Wales, der er hovedforfatter på det nye studie.

Læs mere på Videnskab.dk: Arkæologisk guldgrube smelter væk på Grønland:

Ifølge Doyles kollega og medforfatter til studiet, professor Jason Box fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), giver undersøgelserne fornyet vægt til forskernes bekymring for Grønlands følsomme iskappe.

»Vi kan se, at det varme og våde vejr, som bliver stadigt hyppigere med klimaforandringerne, har større indflydelse på afsmeltningen af Grønlands is, end vi hidtil har troet. Og endnu mere bekymrende er det, at afsmeltningen foregår dybt i iskappen,« siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Nobelprismodtagere: Klimaforandringer er vor tids atomkrigstrussel:

Edward Hanna, professor i klimaforandringer hos University of Sheffield, som ikke har været involveret i studiet, er imponeret.

»Det er et interessant, grundigt og opsigtsvækkende studie, som er baseret på solide meteorologiske og glaciologiske dataset. Samtidig er det baseret på meteorologiske modeller såvel som observationer,« siger han.

»Studiet bidrager til en allerede kompleks fortælling om, hvordan Grønlands is’ dynamikker ser ud til at være influereret af ændringer i vejrforhold – nogle gange helt ned til de daglige ændringer,« uddyber han.

Læs mere på Videnskab.dk: Forurening får Europas sne til at smelte hurtigere:

Studiet tog sit udspring efter observationer af usædvanligt varmt vejr i sensommeren 2011, hvilket var skyld i, at store mængder is fra iskappens overflade smeltede. På denne tid af året var der ingen sne, der ellers kunne fungere som en slags ’buffer’ for regnen og smeltevandet, på isen. Regnen kunne derfor hurtigt trænge gennem iskappen.

»I starten blev vores undersøgelser af den sene august-regn og den efterfølgende smeltning mødt med en attitude a la ’det er sommer, isen smelter - og hvad så?’,« siger professor Alun Hubbard fra the Center for Arctic Gas Hydrate, Environment and Climate at The Arctic University of Norway. Han har stået i spidsen for undersøgelserne.

»Men den nye data viser, at disse perioder med hurtige bevægeler i isen faktisk har at gøre med en bestemt slags nedbør, nemlig den slags, som man ellers vil forvente at se på andre breddegrader, såsom i Storbritannien eller Skandinavien, og ikke så ofte på Grønland, hvor højtrykssystemer er mest almindelige.«
»Nu må vi se på disse store sensommer-smeltninger på en ny måde og forsøge bedre at forstå, hvad der foregår. Hvad har effekt på iskappen, og hvordan reagerer den?« siger han.

Læs mange flere spændende perspektiver på den nye opdagelse på Videnskab.dk:

For flere artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her: