Regeringen vil have friere TV-valg og billigere bredbånd

To store analyser skal kortlægge, hvor konkurrencen halter, så danskerne selv kan vælge TV-kanaler og få billigere TV, bredbånd og telefoni.

Konkurrencen på TV-området er, ligesom konkurrencen på bredbånd og telefoni, sat under lup af regeringen, og i løbet af efteråret/vinteren skal politikerne afgøre, om der skal gribes ind. Arkivfoto: Morten Dueholm, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være lettere for beboere i boligforeninger selv at vælge, hvilke TV-kanaler de ønsker at se, ligesom flere danskere skal kunne få bedre og billigere TV, telefoni og Internet.

Det er i alle tilfælde, hvad regeringen håber, at to store analyser, som nu er sat i gang, vil vise vejen mod. Begge dele er nemlig en del af den vækstplan, som blev fremlagt i sidste uge. Ordentlige forbindelser i hele landet er nemlig afgørende for, at folk kan bo og arbejde hvor som helst i landet og dermed bidrage til væksten.

Frit valg af TV-kanaler i boligforeninger

Diskussionen om selv at kunne vælge, hvilke TV-kanaler man ønsker at se - og betale for -, har stået på i mange år. Ikke kun i forhold til at kunne slippe for de store TV-pakker, som altid rummer masser af kanaler, som man aldrig nogen sinde ser men ikke kan slippe for, men også frit at kunne vælge TV-distributør, selv om man bor i en boligforening.

»Lige nu kan et flertal i en boligforening beslutte, at man har en bestemt TV-udbyder med bindende virkning for hele ejendommen, så alle tilsluttes og betaler for det. Der har været overvejelser om, hvorvidt de enkelte lejere selv skal kunne vælge. Derfor analyseres det nu, hvordan økonomien vil se ud i forhold til lejepriser og til den enkelte lejer. Derefter skal der træffes en politisk beslutning,« forklarer afdelingschef Jesper Hermansen fra Kulturministeriets mediekontor.

Analysen ventes færdig i løbet af sommeren, så politikerne i Folketinget til efteråret kan beslutte, hvilke ændringer der skal ske i lovgivningen.

Ingen tvang i lokalplaner

I forvejen er de tidligere krav i lokalplaner om tvungen tilslutning til en bestemt udbyder blevet ophævet, og TV-udbyderne er, presset af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, begyndt at give øget frit valg, selv om der stadig ikke kan vælges uden nogen bindinger på alle hylder.

På et tidspunkt efter sommerferien vil en større analyse af konkurrencen på bredbåndsmarkedet være klar. Den er sat i gang for at sikre bedre og billigere TV, telefoni og internetforbindelser til danskerne.

Det er Erhvervs- og Vækstministeriet, Erhvervsstyrelsen (som sorterer under ministeriet og er Danmarks øverste tele- og IT-myndighed) og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som i fællesskab er ved at danne sig et overblik over, hvor der er problemer, som skal løses. Det vil de fremlægge »i 2014«, mere bestemt i løbet af andet halvår, og derefter skal politikerne så beslutte, hvad der skal ske.

Også opsplitning af TDC undersøges

Undersøgelsen omfatter konkurrencen på bredbånd og på TV, ligesom man ser på hele markedsstrukturen, hvor TDC som noget unikt i Europa dominerer på alle fire hovedområder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, internetforbindelser og TV. TDCs mange opkøb gennem de senere år har fået konkurrenterne til at råbe vagt i gevær, og flere partier mener, at der bør ses på TDCs dominans. Det påpegede også Produktivitetskommissionen i sin rapport i januar i år, hvori man bad om samtidig at få undersøgt mulighederne for at splitte TDC op i et selskab, som udelukkende stod for alle nettene, som resten af TDC så skulle købe sig ind på på lige vilkår med konkurrenterne. Denne opsplitning, som kræver vægtige grunde i forhold til EU-reglerne, er også en del af analysen, der desuden vil se på konkurrencen fra forbrugersiden.