Rapport gentager: Solarier er farlige

Risikoen for at udvikle hudkræft stiger med 98 procent, hvis man er under 35 år og går i solarium, viser en australsk undersøgelse.

En ny australsk undersøgelse viser, at risikoen for at udvikle hudkræft øges markant, hvis man går i solarium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Magnus Møller
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere undersøgelser har tidligere vist, at solarium ikke er sundt, men en ny australsk undersøgelse fra Queensland Institute of Medical Research sætter en tyk streg under budskabet.

Undersøgelsen viser, at risikoen for at udvikle hudkræft stiger med 98 procent, hvis man jævnligt går i solarium og er under 35 år. Alene ét besøg øger risikoen for at udvikle modermærkekræft med 22 procent.

Undersøgelsens resultater får de australske forskere til at slå alarm.

»Flere og flere mennesker går i solarium og er ikke klar over risikoen. Solarier udsender stærkere UV-stråler, stærkere end solen udendørs... Det er meget farligt og meget høje stråleniveauer, som vi ikke bør udsættes for, siger forsker ved Queensland Institute of Medical Research, dr. Louisa Gordon.

En dansk undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse har tidligere vist, at 94 pct. af danske unge godt ved, at man kan få kræft i huden af at gå i solarium.

Men over halvdelen af de 15 til 17 årige dyrker alligevel den kunstige sol. Blandt de voksne danskere er det ca. hver fjerde, der har været i solarium.