Pumpe mindsker risiko for hjertesygdomme hos diabetikere markant

En såkaldt insulinpumpe mindsker risikoen for hjertekarsygdomme hos type 1-diabetikere, viser studie. Langt flere end de, der bruger pumpen i dag, vil kunne have gavn af den, mener overlæge.

ARKIVFOTO: Produktion af insulin hos Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER

Type 1-diabetikere gør formentlig klogt i at anskaffe sig en insulin-pumpe, når de skal have insulin i kroppen, skriver Jyllands Posten.

Nyt studie bragt i tidsskriftet British Medical Journal viser nemlig ifølge avisen, at type 1-diabetikere, der bruger en insulinpumpe, har 45 procent lavere risiko for at dø af hjertekarsygdomme set i forhold til de, der bruger en penkanyle.

Insulinpumpen reducerer ifølge avisen risikoen for overhovedet at udvikle hjertekarsygdomme med 42 procent.

Isabelle Steineck, der er læge og forfatter på studiet, har ikke undersøgt, hvorfor pumpen er markant bedre, men hun vurderer, at pumpen er mere præcis, fordi den på baggrund af oplysninger fra patienten regner mængden af insulin ud.

Overlæge ved Hvidovre Hospital Kirsten Nørgaard fortæller, at 12 procent af de voksne type 1-diabetikere i Danmark bliver behandlet med en insulinpumpe i dag.

»Det er ikke alle, der skal have en pumpe, for man skal være motiveret for det, men langt flere end i dag ville have gavn af en,« siger Kirsten Nørgaard til Jyllands-Posten og peger på, at årsagen til, at pumpen ikke er mindre udbredt, skyldes økonomi og patienterne selv.

Diabetesforeningen finder forskningsresultaterne interessante og opfordrer ifølge Jyllands-Posten samtidig Sundhedsstyrelsen til at tage sine retningslinjer for hvem, der kan få en insulinpumpe, op til revision.