Privatliv blev det store i 2013

Internetordbogen Dictionary.com har valgt at kåre »privacy« - eller på dansk privatliv - som årets ord. Dermed går ordbogen i en helt anden retning end de britiske Oxford-ordbøger, som tidligere i år valgte »selfie« som årets ord.

Privatliv på internettet - eller privacy, som er den internationale betegnelse - er for alvor kommet i fokus i år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Privatliv - eller »privacy« som er den internationale betegnelse - er for alvor kommet i fokus verden over i 2013.

Det er især sket med afsløringerne af overvågningsskandalen, der brød ud i sommer i USA med den tidligere efterretningsagent Edward Snowdens afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSAs adgang til data hos flere internetselskaber. Det fremgik af hemmelige papirer, som blev offentliggjort i dagbladene Washington Post og The Guardian.

Det var første gang, at programmet, som bærer kodenavnet PRISM, kom til offentlighedens kendskab, og siden da er historierne om graden af overvågning blot fortsat med at dukke op til overfladen.

Netop privatliv på internettet eller manglen på samme har fyldt ekstremt meget i år. Og med kalenderårets vej mod slutningen af 2013 er det også tid til at komme med forskellige bud på, hvad der har været særligt populært eller fremtrædende på internettet i år på flere forskellige områder.

Tidligere på året kom redaktørerne bag Oxford-ordbøgerne med deres bud på årets ord. Det lød på »selfie«, idet hyppigheden af det er vokset massivt i år.

Nu kommer så internetordbogen Dictionary.com på banen med, hvad der kan betegnes som et markant anderledes bud, nemlig ordet privacy - eller privatliv på dansk.

»Fra PRISM og Edward Snowden-skandalen til ankomsten af Google Glass (intelligente briller, red.). 2013 har været et år, hvor ønsket om at blive set og hørt er blevet vendt på hovedet,« lyder det på Dictionary.coms blog under forklaringen af, hvorfor internetordbogen mener, at netop privacy skal være årets ord.

Her henvises til en række hændelser i 2013: Fra januar hvor TSA - Transportation Security Administration skrottede lufhavnens bodyscannere for at lave nøgenbilleder af rejsende. Over juni, hvor Edward Snowden afslørede det udbredte, globale overvågningsprogram, Project PRISM. Til oktober, hvor Google annoncerede annoncerede nye privatlivspolitikker med henblik på anvendelse af brugernes informationer i reklamer.

»Diskussionen om privatliv på nettet - om hvad det er, og hvad det ikke er - rummer mange fremtrædende elementer fra 2013. Derfor »privacy« årets ord hos Dictionary.com,« lyder det i blogindlægget.