Private universiteter med offentlige midler

Private universiteter skal have del i de offentlige uddannelsespenge, mener Venstre. Danske Studerendes Fællesråd frygter, at forslaget vil føre til brugerbetaling for de studerende.

Fremover skal studerende kunne tage det beløb, deres uddannelse koster, med til et privat universitet i Danmark.

Ved at lade private universiteter få del i de offentlige uddannelseskroner, de såkaldte taxameterpenge, ønsker Venstre at lokke højtprofilerede udenlandske universiteter som Cambridge og Harvard til at etablere afdelinger i Danmark ligesom det gerne skulle få danske virksomheder til at gå sammen om at etablere private universiteter herhjemme.

»Private universiteter skal have lige så gode vilkår som offentlige. Derfor skal de penge som i dag følger med til en offentlig uddannelse, også følge med hen til en privat uddannelse,« siger forskningsordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Danske Studerendes Fællesråd er dog langt fra begejstret for forslaget. Uddannelsesordfører Rune Møller Stahl forudser, at private universiteter vil føre til brugerbetaling for de studerende.

»Danske universiteter er utroligt billige, så private universiteter ville være nødt til at opkræve brugerbetaling. Og så vil vi få et A og et B hold, hvor dem der ikke har råd til at betale for en uddannelse på et privat universitet, vil blive taberne,« siger Rune Møller Stahl.

Venstre afviser dog, at private universiteter skal føre til mere brugerbetaling.

»Det er vigtigt, at vi fastholder det danske princip om, at man kan tage en videregående uddannelse uden at skulle have penge op af lommen,« siger Torsten Schack Pedersen.

Hos Dansk Industri glæder forskningschef Charlotte Rønhof sig over udsigten til øget konkurrencen på uddannelsesområdet, men efterlyser en klarere vision for, hvad Venstre ønsker med private universiteter. Man bør i hvert fald ikke være så berøringsangst for at indføre brugerbetaling på private universiteter.

»Ligesom med privatskoler bør private universiteter have lov til at tage en deltagerbetaling. Sådan fungerer private universiteter også i andre lande, hvor studerende gerne betaler for at få en eliteuddannelse,« siger Charlotte Rønhof og tilføjer:

»Hvis visionen med private universiteter er eliteuddannelser, bør Venstre dog også overveje, om vi med private universiteter ikke går over åen efter vand der er jo også den mulighed, at de eksisterende universiteter får mulighed for at opkræve en vis brugerbetaling.«

Erhvervsmanden Asger Aamund grundlægger af virksomhederne NeuroSearch og Bavarian Nordic, kan godt forestille sig, at hans egne virksomheder kunne være med til at etablere et privat universitet.

»I det øjeblik, virksomhederne er overskudsgivende og det er Bavarian Nordic jo ved at blive så vil jeg meget gerne bruge en del af det overskud til at styrke det akademiske miljø i Danmark. For eksempel i et samarbejde med andre forskningstunge danske virksomheder,« siger Asger Aamund.

Personaledirektør i Novozymes Nickie Spile føler sig derimod godt dækket ind af de offentlige universiteter.

»Vi rekrutterer studerende fra hele verden, og mig bekendt er der ikke nogen grundlæggende kvalitetsforskel på de studerende, der kommer fra offentlige universiteter i Danmark og dem, der har gået på private universiteter i udlandet,« siger Nickie Spile.

Hun frygter ligefrem, at flere universiteter på dansk grund vil kunne udvande de eksisterende offentlige universiteter: »Der er en sammenhæng mellem størrelse og kompetence. Et universitet er nødt til at have en vis volumen, for eksempelvis at kunne drive kompetent grundforskning.«

For nylig gav et flertal i Folketinget grønt lys for, at danske studerende må tage deres taxameter-penge med til et udenlandsk universitet i udlandet. Og Venstres nye forslag om private universiteter får også støtte fra både de Konservative og Dansk Folkeparti. Forskningsordfører Jesper Langballe (DF) tvivler dog på, at udenlandske universiteter har lyst til etablere filial i Danmark og på at danske studerende vil vælge et udenlandsk universitet på dansk grund.

»Hvis jeg var studerende, så tror jeg hellere, at jeg frem for at vælge en Harvard-afdeling i Nørre Snede ville tage til Harvard i USA. Det er den ægte vare, og så kommer man til at opleve Harvard i det miljø, som er Harvard,« siger Jesper Langballe.