Pres for at fedme-operere børn

Danske læger oplever i stigende grad, at desperate forældre vil have deres børn opereret for fedme. Endnu anbefaler Sundhedsstyrelsen dog en nedre grænse på 20 år.

Meget overvægtige unge bør kunne opereres mod fedme, mener en del forældre. Men i Danmark skal man være 20 for at kunne opereres. I England derimod foreslår sundhedsmyndighederne nu, at man opererer de sværest overvægtige teenagere. Arkivfoto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Spørgsmålet om, hvorvidt det er rimeligt at lægge børn og unge på operationsbordet for at bekæmpe deres overvægt, bliver stadig mere aktuelt for de danske læger.

På de fem offentlige og to private sygehuse, der i dag tilbyder fedmeoperationer, er lægerne under pres fra forældre, der ønsker deres overvægtige børn opereret.

»Det er ofte forældre, der selv er blevet opereret for deres overvægt og føler, at de har fået et nyt liv. Så står de der med den alt for store Lille Peter og kan se, hvordan han er på vej ind i en meget svær tid. Det er da forståeligt,« siger læge Jens Peter Kroustrup fra Adipositasklinikken på Aalborg Sygehus. Her opereres omkring 100 mennesker for fedme i år.

Alligevel må han skuffe disse familier, for i Sundhedsstyrelsen anbefalinger står der, at operationerne kun bør udføres på mennesker mellem 20 og 60 år. Og det er anbefalinger, som Jens Peter Kroustrup som medlem af en arbejdsgruppe under styrelsen selv har været med til at udforme.

»Men vi kommer helt sikker til at diskutere de grænser igen. I øjeblikket har vi på Aalborg Sygehus fem-seks patienter, der bare venter på at blive 20 år,« siger han.

På Privathospitalet Hamlet, der forventer at fedmeoperere 350 patienter næste år og dermed er landets absolutte topscorer, gætter overlæge Michael Støckel på, at 10-15 børn og unge årligt er så medtagne af deres fedme og har så ringe udsigt til at tabe sig på andre måder, at en operation kunne være en løsning.

Selv om han er positiv over for tanken om at fedmeoperere den lille gruppe børn og unge for at give dem bedre muligheder for et godt liv, er han lykkelig over, at afgørelsen ligger hos Sundhedsstyrelsen og ikke hos de enkelte læger.

»Retningslinierne er en kæmpe fordel for os, når vi er under pres. Vi står jo sommetider med hulkende børn og vrede forældre, og vi kan godt forstå deres krav,« siger Michael Støckel.